Το έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ αναβίωσε η Ιστορική και Λαογραφική εταιρεία Ν. Μουδανιών “Η Βιθυνία” παρουσία πλήθους κόσμου και τη συμμετοχή του παιδικού χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο ΦΑΡΟΣ” στον αύλειο χώρο του λαογραφικού μουσείου.
Σύμφωνα με το έθιμο την παραμονή του Άι-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού πηγαίνανε στο ποτάμι ή στη θάλασσα για να φέρουν σε ένα από τα σπίτια του χωριού το «αμίλητο νερό».
Στο σπίτι το νερό έμπαινε σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα έριχνε ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκέπαζαν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα και το έκλειναν μέχρι την επόμενη μέρα για να “αστριστεί” από τα άστρα που πίστευαν ότι είχαν μαντικές ικανότητες. Την επόμενη μέρα αφού άνοιγαν το δοχείο, έπαιρναν από μέσα το κάθε ριζικάρι που έριχνε η κάθε κοπέλα, λέγοντας παράλληλα ένα στιχάκι ή μια μαντινάδα για την μοίρα του κοριτσιού.
Ο Άι-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης, αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη και γι’ αυτό έπρεπε από την παραμονή οι κάτοικοι του χωριού να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικιακές δουλειές τους.
Παράλληλα, ανάβουν φωτιές πάνω από τις οποίες πηδάνε όλοι, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.