Κατά τη διάρκεια του Σχολικού έτους Σεπτέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023 επισκέφτηκαν το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού στα Νέα Φλογητά, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τριάντα πέντε (35) σχολικές μονάδες των Π. Ε. Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας και μέλη επτά (7) Πολιτιστικών Φορέων.
Συνολικά, περίπου 3700 μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη πολιτιστικών φορέων παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αίθουσα με εκθέματα από τη Χριστιανική Χαλκιδική) και στην περιοδική έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική».
Η διεξαγωγή των προγραμμάτων αποτελούνταν: α) από την παρουσίαση της ιστορίας του χώρου και τη χωρο-χρονική τοποθέτηση αυτού μπροστά στον ανάγλυφο χάρτη, β) ερωτοαποκρίσεις μεταξύ αρχαιολόγων και μαθητών, γ) διάλογο και διάδραση για την κατανόηση πρακτικών και μεθόδων σε θέματα συντήρησης, ε) συμμετοχικές ενέργειες στη διαδικασία μάθησης και ψυχαγωγίας στ) εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας με συγκεκριμένη θεματική ζ) αφηγήσεις και διηγήσεις από μαθητές και ενήλικες.
Ο χώρος των Νέων Φλογητών και το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού προσφέρει μια δυναμική και "ολιστική" προσέγγιση αρχαιολογικού χώρου και επισκέπτη. Μαθητές και ενήλικο κοινό είχαν την ευκαιρία, και αυτή τη χρονιά, να βρεθούν σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκιδικής.
Υπεύθυνοι σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων:
Αρχοντία Πολυζούδη, Αρχαιολόγος, Νίκος Μερτζιμέκης, Αρχαιολόγος
Σχεδιασμός φύλλων εργασίας-γραφιστική επιμέλεια:
Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Εικαστικός
Συμμετέχοντες στην υλοποίηση:
Ουζούνογλου Αλέξανδρος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Χαράλαμπος Τσαγανός, Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Σταυρακάκης Τριαντάφυλλος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Μαντώ Τσέκερη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων, Ιωάννα Κουμπίδου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων.
Υποστήριξη-Φυλακτικό προσωπικό:
Δημήτρης Σαρηγιαννίδης, Αντωνία Τζελέπη, Φώτης Ηλιάδης, Ηλιάνα Σαρηγιαννίδου, Ελένη Μπατζώνη