Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Του 'Χαρκού τ' αλώνι' αναβίωσε στο Παλαιοχώρι -ΦΩΤΟ-

Στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ταξιάρχου Μιχαήλ αναβίωσε και φέτος, την τρίτη μέρα του Πάσχα, το έθιμο «του Χαρ’κού τ’ αλώνι».

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, παρά το ειδικό καθεστώς που ίσχυε για τα Μαντεμοχώρια, στα οποία ανήκε και το Παλαιοχώρι, ήταν έδρα των καπεταναίων και ζούσαν στα γύρω βουνά.

Προετοιμαζόμενοι για την επανάσταση κατέβαιναν την τρίτη μέρα του Πάσχα στο χωριό, όπου γινόταν πανηγύρι και με ξεγέλασμα του Μαντέμ Αγά εξασκούσαν τους νέους του χωριού στη σκοποβολή. Στην ανάμνηση του ιστορικού πανηγυριού αναβίωσε και φέτος το έθιμο με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών.

Το έθιμο αναβιώνει και στη μνήμη των εξεγερμένων κατοίκων των Μαντεμοχωρίων που σφαγιάστηκαν κατά την καταστροφή των χωριών της επαναστατημένης Βόρειας Χαλκιδικής από τους Τούρκους, κατά τον ξεσηκωμό του 1821. Οι συμμετέχοντες χορεύουν καγκελευτό αργόσυρτο, πάνω στα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο Παλαιοχωρινών. Τραγουδόνται τρία τραγούδια, το Τ΄ Χαλκού τ΄Αλώνι , το Λαλήσει Κουκί Μ΄ και το Σύρμου μ΄ Μαλαματένιο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος Παλαιοχωρίου "Το Καστέλι" σε συνεργασία με τον Γυναικείο όμιλο Παλαιοχωρίου "Παναγιά Γοργοεπήκοος" παρότι τον άστατο καιρό.
Με μία λιτή και γεμάτη συναισθηματική φόρτιση εκδήλωση κατάφεραν να διατηρήσουν και φέτος άσβεστη την παράδοση. Με λιτάνευση των εικόνων. Με προσφορά εδεσμάτων και κόκκινων αυγών.
Στη συνέχεια έγινε μία παρουσίαση της ιστορίας "του χαρ'κού τ'αλώνι" από την Έφη Ελευθερούδη. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των "μικρών" του Χορευτικού Παλαιοχωρίου Αλέξης Ζορμπάς με την απαγγελία ποιημάτων αφιερωμένων σε αυτήν την ημέρα.
Ακολούθησαν οι χοροί της ημέρας με συμμετοχή του χορευτικού και όλων των παρευρισκομένων, τραγουδισμένοι από την Χορωδία Παλαιοχωρίου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα