Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Μεγάλη Παρασκευή στο Μεταγγίτσι -ΦΩΤΟ-

Στο Μεταγγίτσι, το ορεινό χωριό του Δήμου Σιθωνίας, η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλους!

Από βραδύς οι νεαρές κοπέλες του χωριού στολίζουν τον Επιτάφιο και στη συνέχεια ξενυχτάνε το Χριστό ψάλλοντας τα εγκώμια, αλλά και μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια. "Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα" και "Εβραίοι απόψε περπατούν"...

Μεγάλη Παρασκευή το πρωί όλο το χωριό βγαίνει στο βουνό! Μικροί και μεγάλοι μαζεύουν λαζαρίνες για προσφέρουν στο Χριστό που είναι στον Επιτάφιο. Το βράδυ μετά τα εγκώμια και την ακολουθία ο ιερέας ξαναδίνει στους πιστούς τις λαζαρίνες που ευλογήθηκαν και τις κάνουν φυλαχτά για όλο το χρόνο.

Το βράδυ της Μ.Παρασκευής στην περιφορά, τον Επιτάφιο πάντα τον κρατούν οι φαντάροι που φεύγουν.

Επίσης τα παιδιά του χωριού μαζεύουν και στήνουν έναν μεγάλο όγκο από κλαδιά, που στην κορυφή του κρέμεται ο Ιούδας. Το βράδυ της Ανάστασης γίνεται παρανάλωμα του πυρός! Έτσι αναβιώνει το έθιμο του Ἁφανού στο Μεταγγίτσι.

Μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Μεταγγίτσι ο παπάς μοιράζει αυγά και τυρί που έχουν φέρει οι κάτοικοι στην εκκλησία!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα