Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

«Επιτάφιος θρήνος» από τους Ονειροπλόους

Μία σημαντική θεατρική παράσταση, μνημόσυνο στους Μικρασιάτες προγόνους, ο Επιτάφιος Θρήνος της Θεατρικής Ομάδας «Ονειροπλόοι», παρουσιάστηκε στο θεατράκι των Σημάντρων.

Μία ποιοτική δουλειά, σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο Γιάννης Βογιατζής, που απέτισε με τον καλύτερο τρόπο φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους ανθρώπους που βρέθηκαν ταλαιπωρημένοι, φτωχοί και ανέστιοι σε μία νέα πατρίδα. Στους δικούς μας προγόνους, που βρήκαν τη δύναμη να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους και να μεταλαμπαδεύσουν τον πολιτισμό τους στις νέες γενιές.

Χρέος να μη ξεχαστούν, χρέος να μην τους ξεχάσουμε.
«θα θυμάμαι να μην ξεχάσουμε,
να μην ξεχαστούμε,
να μην ξεχαστούνε,
να μείνει το άρωμά τους, τα λόγια τους,
το περπάτημά τους, το γέλιο και η ανάσα τους,
να μην ξεχαστούμε
μέσα στον ακατάπαυστο κρότο του θανάτου,
να μην τους ξεχάσουμε… »

Οι παραστάσεις ήταν αφιερωμένες στη μνήμη δύο σημαντικών ανθρώπων του τόπου μας, που προσέφεραν στη τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Πολιτισμό, στους Σωτήρη Σαπουντζή και Ανδρέα Λέλεκα.

Ο Δήμαρχος εμφανώς συγκινημένος, παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στη σύζυγο του Σωτήρη Σαπουντζή, Δήμητρα, καθώς και στην αδελφή του Ανδρέα Λέλεκα, Μάρθα. Μίλησε για την ανεκτίμητη προσφορά και των δύο αλλά και για τις σπουδαίες προσωπικότητές τους.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να συγχαρεί τη θεατρική ομάδα των Ονειροπλόων και τον Γιάννη Βογιατζή για τη προσφορά τους και τα σπουδαία θεατρικά δρώμενα, που παρουσιάζουν.

*Θεατρικό δρώμενο με πρωτογενή υλικά από τις δημιουργίες των Κωστή Παλαμά, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Στρατή Τσίρκα, Τάσου Λειβαδίτη, Διδώς Σωτηρίου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κώστα Χ. Μύρη, Ανδρέα Καρακόκκινου, Άνθου Λυκαυγή,
Ιωάννη Βογιατζή, Παναγιώτη Χρυσομαλλίδη, με μουσική επένδυση από Μάνο Χατζιδάκι, Ελένη Καραΐνδρου, Σταύρο Ξαρχάκο, Απόστολο Καλδάρα, Σταύρο Κουγιουμτζή, τη δημοτική παράδοση.

Έπαιξαν (με τη σειρά εμφάνισης):
-Εδιάρογλου Ισάακ, Ευταξία Άννα,
Μπότση Ευθυμία, Νατσοπούλου Σταυρούλα,
Κρεώτας Στέλιος,
-Ιορδανίδης Αθανάσιος, Παρλαπάνη Δέσποινα, Νατσοπούλου Κατερίνα,
-Τσαβλόγλου Δέσποινα, Καπαδόκισσα Μαίρη, Εμμανουηλίδου Αθανασία,
-Καβούκη Ρεβέκκα, Μπουλουγούρη Παναγιώτα,
-Κοκκινίδου Κατερίνα.
Τραγουδούν: Εδιάρογλου Οσία,
Χαμαμτζόγλου Τούλα, Μανουσαρίδης Ζαχαρίας.
Υποβολέας: Μαραγκοπούλου Σούλα.
Επιμέλεια μουσικής: Πορταριανός Αναστάσιος, Δεμερτζής Μιχάλης.
Επιμέλεια φωτισμού: Πορταριανός Ιωάννης.
Σκηνοθεσία: Βογιατζής Ιωάννης.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Προποντίδας και του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα