Οι ανασκαφικές έρευνες και αναστηλωτικές δράσεις για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής ήταν το θέμα επιστημονικής εσπερίδας που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους συμβάλλοντας στις εργασίες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού στην Ουρανούπολη.
Στόχος της εσπερίδας είναι αφενός η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας και των μελών της ομάδας του εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τους συγκεκριμένους χώρους και αφετέρου η προβολή του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στη βορειοανατολική Χαλκιδική.
Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα δήλωσε:
"Ακούσαμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Στόχος μας να διατεθεί ένα σοβαρό πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των πολιτιστικών διαδρομών της Βόρειας Ελλάδας. Ένα πρόγραμμμα το οποίο θα περιλαμβάνει την εκτεταμένη ανασκαφή, την ενοποίηση αρχαιολογικών τόπων και χώρων, όπως στην περίπτωση της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, αλλά κι ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούν οι εφορείες αρχαιοτήτων και οι επιστήμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο ανάδειξης του πολιτισμού της Βόρειας Ελλάδας, με κοινό πρόσημο την βιώσιμη ανάπτυξη".
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος που παρακολούθησε τις εργασίες ανέφερε σε δηλώσεις του:
"Η πραγματικότητα είναι ότι το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η Χαλκιδική είναι αναξιοποίητο. Βέβαια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η αναμενόμενη επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Πολύγυρο στις 9/07, το καινούριο Βυζαντινό Μουσείο στα Νέα Φλογητά και η εξαιρετική διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων που δίνουν το στίγμα της αλλαγής.
Η αποκατάσταση και η ανάδειξη είναι τα βασικά στοιχεία που αναδεικνύουν το πολιτιστικό προϊόν ως κεφαλαιώδους σημασία για την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής και όχι μόνο. Αλλά χρειάζεται σχεδιασμός και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα προκύψουν μέσω του ΕΣΠΑ 21-27 και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ευρύτερη πατρίδα του Αριστοτέλη αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές της Χαλκιδικής.
Βασική μου προτεραιότητα είναι η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό αλλά και τη γαστρονομία, μέσα από τη δημιουργία ιστορικών και γαστρονομικών διαδρομών που «ξεφεύγουν» από τα στενά όρια της επίσκεψης σε ένα μουσείο. Η διασύνδεση τους μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, να αυξήσει τη μέση τουριστική δαπάνη, αλλά και να επεκτείνει τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν".