Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Του 'Χαρκού τ' αλώνι' στο Παλαιοχώρι -ΦΩΤΟ-

Αναβίωσε και φέτος, την τρίτη μέρα του Πάσχα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ταξιάρχου Μιχαήλ, το έθιμο «του Χαρ’κού τ’ αλώνι».

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, παρά το ειδικό καθεστώς που ίσχυε για τα Μαντεμοχώρια, στα οποία ανήκε και το Παλαιοχώρι, ήταν έδρα των καπεταναίων και ζούσαν στα γύρω βουνά.

Προετοιμαζόμενοι για την επανάσταση κατέβαιναν την τρίτη μέρα του Πάσχα στο χωριό, όπου γινόταν πανηγύρι και με ξεγέλασμα του Μαντέμ Αγά εξασκούσαν τους νέους του χωριού στη σκοποβολή. Στην ανάμνηση του ιστορικού πανηγυριού αναβίωσε και φέτος το έθιμο με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών.

Το έθιμο αναβιώνει και στη μνήμη των εξεγερμένων κατοίκων των Μαντεμοχωρίων που σφαγιάστηκαν κατά την καταστροφή των χωριών της επαναστατημένης Βόρειας Χαλκιδικής από τους Τούρκους, κατά τον ξεσηκωμό του 1821. Οι συμμετέχοντες χορεύουν καγκελευτό αργόσυρτο, πάνω στα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο Παλαιοχωρινών. Τραγουδόνται τρία τραγούδια, το Τ΄ Χαλκού τ΄Αλώνι , το Λαλήσει Κουκί Μ΄ και το Σύρμου μ΄ Μαλαματένιο.

Νωρίτερα έγινε λειτάνευση των εικόνων προς τον Ι.Ν. Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου και επιστροφή στον Κοιμητηριακό Ναό.

Κατά την εφετινή αναβίωση έγινε σύντομη ομιλία από την εκπαιδευτικό κα Άννα Τριανταφύλλου για τα ιστορικά στοιχεία του εθίμου και ακολούθησε ο παραδοσιακός χορός με το τραγούδι "Μεσ' του Χαρκού τ' αλώνι" και τα άλλα παραδοσιακά τραγούδια του εθίμου.

Τέλος, παρατέθηκε δεξίωση με κεράσματα για όλους από τον Γυναικείο Όμιλος Παλαιοχωρίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν σημαντικές εργασίες ανακαίνισης του Κοιμητηριακού Ναού του Ταξιάρχου Μιχαήλ (εξωτερική όψη- αμμοβολή, στέγη κλπ). Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε και η ανακαίνιση του τέμπλου του Ναού, του δεσποτικού θρόνου και άλλων ξύλινων επιφανειών.Τεχνίτης ο Παλαιοχωρινός, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος έβαλε όλη του την τέχνη, πάντα με τις υποδείξεις του προϊσταμένου του Ναού, πρωτοσυγκέλλου Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα