Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της. Και όποιος είναι εξοικειωμένος με τις γεμάτες κόσμο ακτές της Κροατίας γνωρίζει πως είναι μεγάλη πρόκληση να βρει μια διαθέσιμη ξαπλώστρα. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να καταστρέψει την καλοκαιρινή σεζόν, που είναι τόσο σημαντική για τις οικονομίες και των δύο χωρών, παρόλο που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού.
Αυτό σημειώνεται στον πρόλογο του δημοσιεύματος του BBC, το οποίο κάνει έναν απολογισμό των μέτρων που λήφθηκαν στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εστιάζει και στην επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει η πανδημία στον τουρισμό των δύο χωρών.
Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;
Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα κινούνται προς τη σταδιακή χαλάρωση αυτών των περιορισμών.
Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι τώρα πια το πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω στη χώρα. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ο τουρισμός αντανακλά σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής.
Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τονίζει το BBC. Το φετινό μότο, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα από κορονοϊό.
Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την διάρκειας οκτώ ετών οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown, αναφέρει το BBC. Ο τουρισμός ευθύνεται για το περίπου 25% του ΑΕΠ και για μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση. Το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν "πιθανή" ή "πολύ πιθανή" μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού. ''Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού'', εξηγεί. Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι, τονίζει το δημοσίευμα.
Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις
Με το ερώτημα πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις να παραμένει αναπάντητο, η Ελλάδα, όπως και η Κροατία, αναζητά τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα οδικώς, σημειώνει το BBC.
Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κοινούς κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει για διακοπές. Ωστόσο αν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να το πράξει μόνη της, προκειμένου να ''ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά και με υγιή και ασφαλή τρόπο'', λέει ο κ. Θεοχάρης. ''Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες'', σημειώνει.
Παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν επλήγησαν τόσο πολύ από την πανδημία, τονίζει το BBC.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς τις διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα μια πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση, καταλήγει το δημοσίευμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ