Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Έρχεται το ιπτάμενο αυτοκίνητο: Έως το τέλος του χρόνου οι πρώτες δοκιμές Πηγή: www.lifo.gr

Αυτόματο, ηλεκτρικό και ιπτάμενο: αυτό θα είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Σύμφωνα μάλιστα με τους εμπνευστές του, το μέλλον αυτό δεν είναι πολύ μακριά, καθώς μία κατασκευαστική ομάδα της Airbus ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις πρώτες δοκιμές έως το τέλος του έτους.  

 

 Το ιπτάμενο αυτόνομο όχημα, που θα μπορεί να απογειωθεί και προσγειωθεί κατακόρυφα, ονομάζεται Vahana και αναπτύσσεται από την ειδική, πειραματική ομάδα A3 της Airbus. «Το αεροσκάφος που ετοιμάζουμε δεν χρειάζεται αεροδιάδρομο, είναι αυτοοδηγούμενο χωρίς πιλότο, και μπορεί αυτόματα να εντοπίσει και να αποφύγει εμπόδια και άλλα αεροσκάφη», είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρία.   

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τομ Έντερς, δήλωσε ότι περιμένει να γίνουν οι πρώτες περιορισμένες δοκιμές σε λιγότερο από 11 μήνες. «Είμαστε σε μία φάση πειραματισμού, παίρνουμε την κατασκευή αυτή πολύ στα σοβαρά», ανέφερε σε ένα συνέδριο τεχνολογίας στο Μόναχο.   

 

Ο Τομ Έντερς κάνει μάλιστα λόγο για «εναέρια αστική κίνηση». Η πεποίθηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις - δηλαδή 10% περισσότερο από σήμερα. Η εναέρια κίνηση αναμένεται να γίνει ανάγκη αλλά και ένας νέος κλάδος της οικονομίας. Το βρετανικό Centre for Economics and Business Research, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι το 2030 οι κάτοικοι του Λονδίνου θα χάνουν εξαιτίας της κίνησης 35 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο.         

 

«Πριν από εκατό χρόνια οι άνθρωποι στις πόλεις άρχισαν να μετακινούνται κάτω από την επιφάνεια της γης. Σήμερα διαθέτουμε την τεχνολογία για να μετακινούμαστε όχι στην επιφάνεια, αλλά πάνω από αυτήν», δήλωνε ο Έντερς πριν από μερικές εβδομάδες. Η ευρωπαϊκή εταιρία είχε εξάλλου ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι σκόπευε να σχεδιάσει ιπτάμενα ταξί.   

 

Ο επικεφαλής της ομάδας που αναπτύσσει το Vahana, Ζακ Λόβερινγκ, αναφέρει ότι η κατασκευή του ιπτάμενου οχήματος είναι πιο απλή απ' ό,τι μπορεί να φαίνεται. «Η τεχνητή νοημοσύνη ενός οχήματος που κινείται χωρίς οδηγό, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της πάρα πολλές παραμέτρους. Στον αέρα τα εμπόδια ήταν πολύ λιγότερα. Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα αεροδιαδρόμων πάνω από τις πόλεις με ζώνες απογείωσης και προσγείωσης σε στρατηγικά σημεία όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σταθμοί και το κέντρο των πόλεων».   

 

Πότε θα μοιάζουν οι πόλεις με ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Σε περίπου δέκα χρόνια, υπολογίζουν οι ειδικοί. Γιατί δεν είναι μόνο το Vahana που ετοιμάζεται για απογείωση, πολλά ακόμη σχέδια βρίσκονται στα σκαριά. 

 

Πηγή: www.lifo.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα