Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν σελίδα, καθώς το απόγευμα της παρασκευής ο  Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

 

Η ομιλία Τραμπ, που ακολούθησε, είχε έντονα τα στοιχεία του προστατευτισμού σε οικονομικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά στην εξωτερική του πολιτική, αλλά και στοιχεία εθνικισμού: "Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι", ήταν το κεντρικό του μήνυμα.

 

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεων του από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας, διαδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα. 

 

"Οι πολίτες της Αμερικής είμαστε μαζί σε μία κοινή προσπάθεια να ξαναχτίσουμε την Αμερική. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες αλλά θα φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Είμαστε ευγνώμονες για τον πρόεδρο Ομπάμα και τη Μισέλ Ομπάμα για τη μεγαλοπρέπεια με την οποία έκαναν αυτή τη μετάβαση στην εξουσία", τόνισε.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι με την ορκωμοσία του "μεταβιβάζεται η εξουσία από την Ουάσιγκτον και τη δίνουμε σε σας, το λαό".

Όπως παρατήρησαν αρκετοί αναλυτές, η ομιλία Τραμπ έμοιαζε με αυτές που έκανε ως υποψήφιος, και δεν είχε τα ενωτικά στοιχεία που αναμένονται από έναν πρόεδρο: "Η Ουάσιγκτον ευημερούσα, αλλά ο απλός λαός δεν συμμετείχε στην ευημερία, το κατεστημένο προστατευόταν, αλλά δεν προστάτευε τους πολίτες της χώρας. Αυτή η στιγμή της αλλαγής ανήκει σε σας, όσου βρίσκονται εδώ και όσοι παρακολουθούν σε όλη την Αμερική".

 

Και πρόσθεσε: "Η 20η Ιανουαρίου του 2017 θα γιορτάζεται ως η ημέρα που οι πολίτες έγιναν κυρίαρχοι της χώρας μας ξανά. Δεν θα υπάρχουν πλέον ξεχασμένοι. Όλοι σας ακούνε τώρα, γίνατε μέλη ενός κινήματος, στο οποίο βρίσκεται μία πεποίθηση: ότι υπάρχει ένα έθνος για να υπηρετεί το λαό του". 

 

Και ανέπτυξε τους ιδεολογικούς άξονες της πολιτικής του, με εμφανή τα στοιχεία του άκρατου προστατευτισμού: "Μοιραζόμαστε ένα σπίτι, μία πατρίδα. Ο όρκος που πήρα είναι όρκος αλληλεγγύης και πίστης προς εσάς τους Αμερικανούς. Επί δεκαετίες κάναμε πλούσιους τους ξένους και όχι εμάς, προστατεύσαμε σύνορα άλλων και όχι τα δικά μας, κάναμε τρίτες χώρες πλούσιες, ενώ η δική μας εμπιστοσύνη εξανεμίστηκε. Οι βιομηχανίες μας έκλεισαν και πήγαν σε άλλες χώρες με εκατομμύρια Αμερικανών να μένουν άνεργοι". 

 

"Τώρα αυτό αποτελεί παρελθόν, τώρα βλέπουμε μόνο προς το μέλλον. Σήμερα ένα καινούργιο όραμα κυβερνά τη χώρα μας, μόνο η Αμερική θα είναι πρώτη. Κάθε απόφαση για τη φορολογία, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική θα λαμβάνεται με στόχο να προστατεύσουμε τους αμερικανούς πολίτες. Η προστασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ισχύ, θα πολεμήσω για σας με κάθε μου ικμάδα και δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ", υπογράμμισε. 

 

"Η Αμερική θα αρχίσει και πάλι να νικάει, θα φέρουμε πίσω τον πλούτο μας και τα όνειρα μας. Θα φτιάξουμε νέους δρόμους και γέφυρες και αεροδρόμια στο υπέροχο έθνος μας. Θα βάλουμε όλους μας τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας. Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε Αμερικανούς", επισήμανε.

 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να εξαλείψει την "εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία": "Θα ενισχύσουμε τις παλιές μας συμμαχίες και θα συγκροτήσουμε νέες. Και θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της εξτρεμιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε από προσώπου Γης", τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων. 

 

Και συνέχισε: "Ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας θα είναι η πίστη στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους αμερικανικούς δεν υπάρχει χώρος για προκαταλήψεις". 

 

"Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος, θα προστατευτούμε από τους σπουδαίους ανθρώπους που έχουμε στο στρατό και την αστυνομία, θα προστατευτούμε από το Θεό. Το αμερικανικό έθνος θα συνεχίσει να επιβιώνει και να αναπτύσσεται. Ήρθε η ώρα της δράσης. Μην επιτρέψετε σε κανένα να σας πει ότι δεν γίνεται αυτό. Τίποτα δεν είναι ισοδύναμο με τη δύναμη των ΗΠΑ", τόνισε. 

 

Και κατέληξε: "Ακούστε όλοι οι Αμερικανοί. Δεν θα σας αγνοήσουμε ποτέ ξανά. Μαζί θα κάνουμε τις ΗΠΑ ισχυρές, πλούσιες, περήφανες, ασφαλείς και μαζί θα κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά".

Πηγή: nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα