Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό οι χώρες της Ευρώπης

Σε τροχιά χαλάρωσης μέτρων έχουν μπει χώρες της Ευρώπης ενόσω οι εμβολιασμοί προχωρούν και η διανομή των χαπιών κορωνοϊού διευρύνεται. Μέτρα που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Omicron αποσύρονται σταδιακά, ωστόσο χώρες όπως η Γερμανία επιμένουν στην τήρηση των μέτρων καθώς εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός παραμένει σε έξαρση. Εκείνο όμως που περιμένουν πολίτες και κυβερνήσεις είναι να περάσει η πανδημία σε ενδημική φάση.

 

Σε λίγες ώρες η ζωή σε Ιταλία και Ισπανία αλλάζει τρόπον τινά. Από αύριο, στην Ιταλία, σταματά να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στους ανοικτούς χώρους. Οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν μόνο σε περίπτωση πολυκοσμίας.

Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει αν το μέτρο θα πρέπει να παραταθεί, ανάλογα με τη διάδοση του κορωνοϊού.

Από αύριο ανοίγουν και πάλι ντίσκο και κλαμπ. H πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνον σε όσους πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστο δυο δόσεις εμβολίου ή έχουν θεραπευθεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, στην πίστα χορού -όπου κανείς θα μπορεί να βγάζει τη μάσκα- θα πρέπει να μπορεί να τηρείται απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, ανάμεσα στους πελάτες.


Η Ισπανία ήρε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 συνεχίζουν να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.


Η Σουηδία κατήργησε σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση με συστάσεις προς τους πολίτες, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει τους εναπομείναντες περιορισμούς - κηρύσσοντας ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας - καθώς οι εμβολιασμοί και η μικρότερης σοβαρότητας παραλλαγή Omicron έχουν μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

Μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα