Η μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή οικονομία μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της εποχής. Η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα και βάζουν τις βάσεις για δυναμική και μακροχρόνια ανάπτυξη. Από αυτή τη πρωτοφανή διαδικασία αλλαγής δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και τους κρατικούς φορείς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τοποθετήσει τη νέα ψηφιακή μετάβαση πολύ ψηλά στη λίστα των στρατηγικών της προτεραιοτήτων, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων με κυριότερο φυσικά το EU Green Deal αλλά και Next Generation EU με τα οποία θα κινητοποιηθούν τεράστια κεφάλαια επηρεάζοντας όλους τους κλάδους της οικονομίας και ειδικότερα τη βιομηχανία.
Η εξορυκτική βιομηχανία που αποτελεί έναν από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους στον τρόπο λειτουργίας της, έχει επέδειξε τεράστια αντοχή στις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία. Η εξόρυξη, εντασσόμενη στις προβλέψεις του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από μισό δισ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων που αφορούν την προσαρμογή του κλάδου στις ευκαιρίες και προκλήσεις της Βιομηχανίας 4.0, με υλοποίηση έργων αναβάθμισης των μεταλλουργικών μονάδων και των μονάδων καθετοποίησης προϊόντων, στον εκσυγχρονισμό των μεταλλείων και των λατομείων με αυτοματοποίηση διαδικασιών, εφαρμογές ρομποτικής, λειτουργία μηχανημάτων με δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης, καθώς και τις αναγκαίες αλλαγές εξοπλισμού με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Ελληνικός Χρυσός, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης που επενδύει συστηματικά σε νέες τεχνολογίες. Η ανταπόκριση της σε αυτή την πρόκληση έχει υπαρξιακό χαρακτήρα, καθώς από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού κρίνεται σε σημαντικό βαθμό η αυτονομία και η κυριαρχία της.
Πρόσφατα, η εταιρεία παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της επένδυσης στις Σκουριές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Σκουριές βρίσκεται ένα παγκοσμίου βεληνεκούς κοίτασμα χρυσού και χαλκού το οποίο, με την ολοκλήρωση της επένδυσης για την κατασκευή του μεταλλείου και την έναρξη της εμπορικής του παραγωγής από το 2025, σε συνδυασμό με την αποφασιστική αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, δύναται να καταστήσει την Ελλάδα μια από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ελληνικός Χρυσός, στην περιοχή των Σκουριών θα αναπτυχθεί ένα νέο προηγμένο μεταλλείο που θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα λειτουργίας και περιβαλλοντικής προστασίας. Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρικό μεταλλείο που θα λειτουργεί με τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης) καθώς και συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων- επένδυση 130 εκατ. ευρώ - που προβλέπει νέα μονάδα κατεργασίας νερού καθώς και κατεργασία των μεταλλευτικών καταλοίπων με την εφαρμογή της ξηρής απόθεσης, της πλέον σύγχρονης και ασφαλούς μεθόδου για την αποθήκευση των μεταλλευτικών αποβλήτων.
Επιπλέον, ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης περιλαμβάνει την ενίσχυση των επενδύσεων στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας για την ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της ασφάλειας με νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεταλλείου από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 400 χιλ τόνων/έτος σε 650 χιλ. τόνους. Η Ελληνικός Χρυσός προχωρά σε μια πρωτοποριακή εγκατάσταση ενός συστήματος, του δικτύου 4G/LTE , που εγκαθίσταται στα υπόγεια, και αποτελεί κορυφαία τεχνολογία σε μεταλλείο, καθώς επιτρέπει απομακρυσμένο έλεγχο των λειτουργιών για βέλτιστο προγραμματισμό, καθώς και για τη διασφάλιση προηγμένων συνθηκών ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Στρατωνίου Χαλκιδικής ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης όπου εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες και σύγχρονες μεταλλευτικές πρακτικές προκειμένου να στελεχωθεί στην πορεία το μεταλλείο των Σκουριών. Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός - καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών - θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση. Έρχεται μάλιστα την πιο κατάλληλη στιγμή, όταν έρευνες δείχνουν πως έως το 2022 το 52% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης θα απαιτείται να αναβαθμίσει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του.