Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Το ΕΠΑΛ Μουδανιών ρημάζει στα χέρια καταληψιών - Φωνή αγωνίας από το Σχολικό Συμβούλιο

Για μια ακόμη χρονιά το σχολικό κτιριακό συγκρότημα του πολύπαθου ΕΠΑ.Λ. Ν. Μουδανιών δέχεται βανδαλισμούς και καταστροφές από καταληψίες.

Το κτίριο από το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου 2021 τελεί υπό κατάληψη. Η παράδοση, το έθιμο αυτό της κατάληψης, ξεκίνησε νωρίτερα τη χρονιά αυτή.

Γνωστοί – άγνωστοι κυρίως εξωσχολικοί υποκινητές, κουκουλοφόροι, με άγνωστα κίνητρα και επιδιώξεις, κλεισμένοι στο σχολείο επιδίδονται σε βανδαλισμούς και καταστροφές. Χωρίς εκλεγμένα μαθητικά συμβούλια, εκπροσώπηση των μαθητών και δημοκρατικές διαδικασίες, οι πολύ λίγοι μετρημένοι αυτοί επιτήδειοι καταστέλλουν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και όλες τις σχολικές λειτουργίες.

Το Σχολικό Συμβούλιο σε μια απόφαση ψήφισμα περιγράφει την τριτοκοσμική κατάσταση στο ΕΠΑΛ και την αδιαφορία γονέων και τοπικών αρχών. Καλεί όλους τους ιθύνοντες, αρμόδιους και υπεύθυνους να ασκήσουν το καθήκον τους και να συνεργαστούν για την το ταχύτερο δυνατόν λήξη της κατάληψης.

Στο ψήφισμα αναφέρει το Σχολικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων:


«…Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και μαθητριών παρατηρεί αδύναμη να αντιδράσει. Οι λίγοι μετέχοντες και ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες προβληματισμένοι αναζητούν λύσεις. Η τοπική κοινωνία γνωρίζοντας, τις περισσότερες φορές, σιωπά και αλληθωρίζει. Η δημοτική αρχή ουδέτερη και αμέτοχη. Η αστυνομία αναρμόδια. Οι δικαστικές – εισαγγελικές αρχές μέχρι σήμερα αδιάφορες. Η διοίκηση της εκπαίδευσης και η πολιτική ηγεσία έχει άλλες ασχολίες, σαν να μην αφορά η κατάληψη το σχολείο, την εκπαίδευση και γενικότερα την παιδεία. Αυτά τα μηνύματα έχουν λάβει οι επίδοξοι αγωνιστές, φιλόδοξοι επαναστάτες, καταπατητές, καταστροφείς. Βρήκαν χώρο που οικειοποιήθηκαν και αντικείμενο για να καλλιεργήσουν τον αρρωστημένο τους ψυχισμό.


Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί με τους λίγους συστρατευόμενους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/-τριες, χωρίς τα μέσα, τον τρόπο και τη δυνατότητα να δώσουμε λύση στο πρόβλημα, εκπέμπουμε κραυγή αγωνίας και απελπισίας, δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να αναλάβουμε εκ νέου μόνοι μας την αποκατάσταση των ζημιών. Χρήματα δεν υπάρχουν στο ταμείο μας και η ετήσια χορηγία που διατίθεται για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και επισκευαστικών αναγκών δαπανάται, χωρίς να επαρκεί, για την αποκατάσταση, στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή, των καταστροφών. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές γίναμε καθαριστές, μερεμετατζήδες, αναπαλαιωτές, ανακαινιστές και εργολάβοι αντιμετώπισης βανδαλισμών. Αυτή η δουλειά, κάθε χρόνο, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μας έχει κουράσει, εξαντλήσει. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα.


Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα ήταν και παραμένει εκτεθειμένο, απροστάτευτο από τον κάθε επίδοξο. Ο τοίχος της περίφραξης χαμηλού ύψους (σε πολλά σημεία λιγότερο του ενός μέτρου) και εύκολα προσπελάσιμος, χωρίς μεταλλικά κιγκλιδώματα σε όλο το μήκος του, με ανύπαρκτο περιμετρικό των κτιρίων φωτισμό των αύλειων χώρων. Εξωτερικά κουφώματα πεντηκονταετίας ταλαιπωρημένα και ακατάλληλα για αποτροπή εισόδου. Έλλειψη βιντεοεπιτήρησης κ.α. Ένα κτιριακό συγκρότημα εγκαταλειμμένο στη γήρανσή του. Όλα δείχνουν ότι η ώρα της λήψης μέτρων προστασίας και ασφάλειας δεν θα έρθει ποτέ.


Ειδικά αυτή την περίοδο, κρατούσης της πανδημίας του κορωνοϊού - Covid-19,οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει το πρόβλημα της υπερμετάδοσης μπορούν να αποβούν τραγικές για τη δημόσια υγεία. Οι συνέπειες προβλέπονται ανεπανόρθωτες και μη αναστρέψιμες.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε όλους τους ιθύνοντες, αρμόδιους και υπεύθυνους να ασκήσουν το καθήκον τους και να συνεργαστούν για την το ταχύτερο δυνατόν λήξη της κατάληψης, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση των βανδαλισμών, και να συνδράμουνμε χρήματα και μέσα στην αντιμετώπιση των καταστροφών, για την άμεση επαναλειτουργία του σχολείου. Έχει, κατά το παρελθόν, αποδειχθεί ότι η ύπαρξη βούλησης αποφέρει αποτέλεσμα.


Αυτή η Απόφαση - Ψήφισμα του Σχολικού Συμβουλίου του ΕΠΑ.Λ. Ν. Μουδανιών, με ευθύνη του Δ/ντή του θα υποβληθεί στο Δήμο Νέας Προποντίδας με την παράκληση να προωθηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο ΥΠ.ΕΣ. υπόψη της Πολιτικής Ηγεσίας του, στη Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής με την παράκληση να προωθηθεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. υπόψη της Πολιτικής Ηγεσίας του και στις Δικαστικές - Εισαγγελικές Αρχές Πολυγύρου."

φωτο αρχείου


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα