Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον δημάρχων - Κατονομάζουν τον Δήμαρχο Κασσάνδρας για το θέμα των συμβασιούχων

Επίθεση κατά δημάρχων που, παρά το νόμο, αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα εξαπολύουν με ερώτησή τους στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη.

 

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν τη στάση των δημάρχων “παράνομη και προκλητική απέναντι στους συμβασιούχους”, κατονομάζοντας μάλιστα αυτούς της Κασσάνδρας και της Κορίνθου. Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τον κ. Σκουρλέτη “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί,  έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποδοθούν οι ευθύνες για τη μέχρι τώρα άρνηση εφαρμογής του στους υπαιτίους”.

 

Oλόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 16 του Ν. 4429/2016 παρατάθηκαν αυτοδίκαια έως τις 31/12/2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες ατομικές συμβάσεις είχαν λήξει έως και ενενήντα ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου με αντικείμενο την καθαριότητα των κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

 

Επίσης, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με Αριθμό Πρωτοκόλλου 4364/10-3-2017, η παράταση των εν λόγω συμβάσεων μπορεί να λάβει χώρα με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, χωρίς να απαιτείται η έγκριση Δημοτικού ή Διοικητικού Συμβουλίου. «Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της εν λόγω διάταξης συνιστά δέσμια αρμοδιότητα για τα οικεία όργανα, τα οποία πρέπει να προασπίσουν τη δημόσια υγεία και να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου ως έχουν και υποχρέωση»

 

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο Δήμαρχος Κασσάνδρας αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους κατά παρέκκλιση του νόμου, και τους εμπαίζει καλώντας τους να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η μείζων όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση τάσσονται υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων, στηριζόμενοι και σε έγγραφο του αρμόδιου Επιτρόπου, το οποίο αναφέρει ότι οι πληρωμές των συμβασιούχων δύναται να συνεχιστούν κανονικά, καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα του Δημάρχου ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την ανανέωση των συμβάσεων.

 

Αντίστοιχες περιπτώσεις άρνησης του δημοτικού συμβουλίου για ανανέωση των συμβάσεων υπάρχουν και σε άλλους δήμους της χώρας όπως για παράδειγμα στον Δήμο Κορινθίων.

 

Επειδή το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις,

Επειδή η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια των εργαζομένων παρατείνεται,

Επειδή η εφαρμογή των νόμων του κράτους δεν μπορεί να υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των διαφόρων θεσμικών οργάνων και

Επειδή η στάση του Δημάρχου Κασσάνδρας και του Δημάρχου Κορινθίων είναι παράνομη και προκλητική απέναντι στους συμβασιούχους του Δήμου

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–   Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί,  έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποδοθούν οι ευθύνες για τη μέχρι τώρα άρνηση εφαρμογής του στους υπαιτίους;

Πηγή: aftodioikisi.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα