Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Συλλόγος 'Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού' για τη διαβούλευση με την Ελληνικός Χρυσός

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου “Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού” συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός έπειτα από πρόσκληση τους, για να καταθέσουν απόψεις σχετικά με την νέα Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΚΕ), που γίνεται στο πλαίσιο της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), την οποία συντάσσει η Eldorado Gold έπειτα από τη νέα σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο και προκειμένου να αναζητήσει νέο επενδυτή για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

 

Σε ερώτηση του Συλλόγου, τί το ιδιαίτερο συμβαίνει σήμερα και η ‘Εταιρεία’ ζητά την άποψη της κοινωνίας για την δραστηριότητα αυτή ενώ πρώτα την αγνοούσε, "πήραμε την απάντηση ότι αυτό είναι απαραίτητο στα διεθνή οικονομικά funds όταν μια δραστηριότητα ζητά χρηματοδότη για την συνέχιση της" επισημαίνει ο Σύλλογος.

Το ΔΣ του Συλλόγου στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε επ’ αυτού την κάθετη αντίθεσή του στην μεταλλευτική δραστηριότητα και κατέθεσε γραπτά τις θέσεις του.


Ο Σύλλογος Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού επισημαίνει τα εξής:


"Σχετικά με την πρώτη φάση προδιαβούλευσης της νέας Μ.Π.Ε που συντάσσεται με εντολή της “ Ελληνικός Χρυσός” η οποία είναι θυγατρική της Καναδικής εξορυκτικής εταιρείας Eldorado και αφορά τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Β.Α Χαλκιδική:
Με έκπληξη δεχθήκαμε την πρόσκληση για την συνάντηση αυτή όπου κληθήκαμε να διατυπώσουμε τις απόψεις - θέσεις των μελών του Συλλόγου μας σχετικά με τις δραστηριότητες των εν λόγω εταιρειών στην περιοχή μας, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια από την αρχή της δραστηριότητας.

Σαν περιβαλλοντικός Σύλλογος με μακρόχρονη ιστορία σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος θέλουμε να διατυπώσουμε ξεκάθαρα ότι οι θέσεις μας είναι κάθετα αντίθετες σε οποιαδήποτε επέμβαση δημιουργεί ανεπανόρθωτη ζημιά και καταστρέφει την αειφορία της φύσης.

Ιδιαίτερα για την δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας στην περιοχή μας έχουμε πολλούς επί πλέον λόγους να βρισκόμαστε απέναντί της καθώς :

1. Προσπάθησε και σε σημαντικό βαθμό κατάφερε να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες κάποιων να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας.

2. ΄Εγινε αιτία για μια πρωτοφανή αστυνομοκρατία, για διώξεις ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, που μετά από ταλαιπωρία πολλών ετών αθωώθηκαν.

3. Θέλοντας να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, προσπαθεί να διεισδύσει στην διοίκηση του Δήμου και στους φορείς της περιοχής με κάθε είδους παροχές, αποσκοπώντας σε ευμενέστερη αντιμετώπιση και παράβλεψη των όποιων παρατυπιών και περιβαλλοντικών ατοπημάτων της.

4. Μέσα στην τεράστια μεταλλευτική περιοχή που κατέχει και δρα ανεξέλεγκτα, γινόμαστε πολλές φορές μάρτυρες σημαντικών περιβαλλοντικών παραβάσεων. Κάθε φορά όμως που διαπιστώνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την εταιρεία φταίει το κράτος, οι νόμοι του που δεν είναι σαφείς, οι επιθεωρητές που έχουν εμμονές εναντίον της, αλλά ποτέ δεν φταίει η ίδια η εταιρεία και η καταστροφική της δραστηριότητα.

5. Καταστρέφει ανεπανόρθωτα τις αειφόρες δραστηριότητες πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία, μελισσοκομία, αλιεία. Όταν ο μισός δήμος έχει χαρακτηριστεί μεταλλευτικός, παύει αυτόματα κάθε υγιής ισορροπία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Εν ολίγοις, το αδίστακτο πρόσωπο της εταιρείας σε εμάς έχει αποκαλυφθεί καθώς οι επιλογές της έχουν πάντα σαν στόχο το κέρδος. Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε την παρουσία της καταστροφική για την περιοχή μας, και θεωρούμε ότι η δραστηριότητα της πρέπει να σταματήσει άμεσα".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα