Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Νικήτη τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Νικήτα -ΦΩΤΟ-

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιόρτασαν οι κάτοικοι της Νικήτης τη μνήμη του πολιούχου της, του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Νικήτα του Γότθου.

Χθες το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία, αλλά η καθιερωμένη λιτανεία τη Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικήτα πραγματοποιήθηκε πέριξ του Ιερού Ναού και μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες.

 

Σήμερα το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ Νικόδημο, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νικήτα και στις σύγχρονες προκλήσεις των χριστιανών.

Παρέστησαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο πρόεδρος της ΔΚ Νικήτης, Στέλιος Κωστίκας, ο τ. δήμαρχος Σιθωνίας, Γ. Τζίτζιος, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πιστών.

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικήτας


Ο Άγιος Νικήτας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνεται με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ' άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες... ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β'πρόςΤιμόθεον, γ' 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ' εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε. Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ' αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα