Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Αρναία η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στην ομώνυμη Γυναικεία Ιερά Μονή.
Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στον νεοαναγειρόμενο και ημιτελή Ιερό Ναό του Αγίου, ο οποίος και θα αποτελέσει και το Καθολικό της Ιεράς Μονής.
Την παραμονή στον πανηγυρικό Εσπερινό, έλαβαν μέρος ο Πατριαρχικός Επίτροπος Επισκοπής Μπουκόμπας και πνευματικός και Κτίτωρ της Ιεράς Μονής, αρχιμ. Χρυσότομος Μαϊδώνης, και ο αρχιμ. Δημήτριος Μπίκας.
Το απόγευμα τελέστηκε και η αρτοκλασία του Δασαρχείου Αρναίας, καθώς η Δασική Υπηρεσία με απόφαση της Ιεράς Συνόδου εορτάζει τον Άγιο Κοσμά ως προστάτη της.
Στη συνέχεια ξεκίνησε τις εργασίες του το Πνευματικό Συμπόσιο με θέ-μα: «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821».
Εισηγητής ήταν ο φιλόλογος, ιστορικός, Δημήτριος Κύρου με θέμα: «Ἡ ἐξέγερση τῆς Χαλκιδικῆς τό 1821». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πορεία της Εξέγερσης από τήν εμφάνιση του Εμμανουήλ Παππά, στη μάχη των Βασιλικών με τον καπετάν Χάψα και στην καταστροφή της Κασσάνδρας.
Ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης ήταν εισηγητής με θέμα: «Ἀκολουθώντας τά ἴχνη τοῦ Πατροκοσμᾶ στήν Ἀφρική».
Ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην παρουσία του Αγίου Κοσμά στην Αφρική και στη συνέχιση του έργου του εκεί. Ο Άγιος Κοσμάς ενεργεί και σήμερα στην Ιεραποστολή στην Αφρική. Όπως τότε φρόντιζε τα παιδιά και τούς νέους, έτσι και σήμερα το έργο του προεκτείνεται και στη Μπουκόμπα. Στα σχολεία φοιτούν περί τούς εκατό ορθόδοξους μαθητές. Το καλοκαίρι έγινε συνάντηση και φιλοξενία εκατοντάδων εφήβων και νέων, πού διδάχτηκαν την ορθόδοξη χριστιανική ζωή. Τέλος έγινε έκκληση βοήθειας στο ιεραποστολικό έργο.
Την κυριώνυμη ήμερα τελέστηκε αρχιερατική Θ. Λειτουργία, ἱερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, κ.κ. Θεοκλήτου και παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και πλήθος κόσμου.
Ακολούθησε το Β΄μέρος του Πνευματικού Συμποσίου με τις εξής εισηγήσεις:
α) «Ὁ Πατροκοσμᾶς καί τό Ὅραμα τῆς Χριστιανικῆς Ρωμιωσύνης». Εισηγήτρια η κα Άννα Καραμανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκκλησιαστικής Γραμματείας.
Η κα Καραμανίδου αναφέρθηκε στο έργο του Πατροκοσμά, και μάλιστα στο πως στήριξε το Γένος, διέδωσε την Ορθόδοξη πίστη, την παιδεία και την Ελληνική γλώσσα.
β) «Τό 1821 Σήμερα: Τά ἐπίκαιρα μηνύματα τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ καί τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως».
Εισηγητής ήταν ο κ. Κωνσταντίινος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων- Συγγραφεύς και συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο κ. Χολέβας αναφέρθηκε στην προσφορά του Άγιου Κοσμά επί Τουρκοκρατίας. Εστίασε όμως τον λόγο του περισσότερο στην εποχή μας. Πόσο ἐπίκαιρος είναι ο Άγιος Κοσμάς και πόση ανάγκη έχουμε και σήμερα από τις διδαχές του.