Στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία του βουλευτή Χαλκιδικής, Γιώργου Βαγιωνά, του αντιπεριφεριάρχη, Γιάννη Γιώργου, εκπροσώπων των συλλογικών αγροτικών φορέων και υπηρεσιακών στελεχών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ.
Θέμα της σύσκεψης η ακαρπία της ελιάς στη Χαλκιδική κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ως αποτέλεσμα των δυσανάλογων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα 2020-2021 και την άνοιξη του 2021.
Ο κος Γιώργος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους, τόνισε την αναγκαιότητα της συζήτησης, δεδομένης της σημασίας της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής για την οικονομία του τόπου.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον, τονίζοντας πως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι στο 25-30% σε σχέση με τα δυο προηγούμενα έτη, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ελιάς.
Ο κος Λυκουρέντζος αφού άκουσε προσεκτικά όσα ελέχθησαν, δεσμεύτηκε να συντάξει εισήγηση με τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών, την οποία θα προωθήσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης επισήμανε ότι δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΕΛΓΑ αλλά και της αδυναμίας πληρωμής τέτοιου τύπου ζημιών καθότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα ήταν σκόπιμο να συσταθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο για αποζημιώσεις αγροτών λόγω ζημιών, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, Κατερίνα Ζωγράφου σχολίασε: "Ένα αποτυπωμένο γεγονός (σ.σ. ακαρπία της ελιάς), που όμως δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να ποσοτικοποιηθεί η απώλεια εισοδήματος και μαζί με τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία, να υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα, επιπλέον του γενικού αιτήματος κάλυψης απωλειών λόγω κλιματικής αλλαγής, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αρχική προσέγγιση αφορά τουλάχιστον την κάλυψη του κόστους παραγωγής είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους".
Τέλος υπήρξε συμφωνία από μέρους του για τακτική επαφή των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης από την αρμόδια Υπηρεσία προς τους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού.