Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κυριακή Μάλαμα και Απόστολος Πάνας για την ελιά Χαλκιδικής

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής και η ένταξή της στην ενίσχυση των πληττόμενων από τον covid προϊόντων απασχολεί τους δύο βουλευτές Χαλκιδικής, Κυριάκη Μάλαμα και Απόστολο Πάνα.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το θέμα της ένταξης της ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής στις έκτακτες ενισχύσεις για τα πληττόμενα αγροτικά προϊόντα.

Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια σχετικής επιστολής 31 Αγροτικών Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών - Ομάδων ΠΑραγωγών της Χαλκιδικής.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους οι συνεταιρισμένοι αγρότες, η ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής, ένα από τα πιο δυναμικά ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πλήττεται διπλά αυτά τα δύο χρόνια.

Πέρσι, οι παραγωγοί είδαν τους κόπους τους να βυθίζονται λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που πρόσφερε η δευτερογενής αγορά μεταποίησης της πράσινης ελιάς και φέτος βρίσκονται αντιμέτωποι με μία χρονιά ακαρπίας, λόγω των καιρικών συνθηκών που έπληξαν τα ελαιόδεντρα στο προανθικό στάδιο.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής στα πληττόμενα αγροτικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστούν οι ενισχύσεις που υπόσχεται από πέρσι το Υπουργείο, αλλά δεν υλοποιεί.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα συμπεριλάβει την ελιά Χαλκιδικής στην κατηγορία των πληττόμενων προϊόντων.


Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Απόστολος Πάνας εκφράζει τις επιφυλάξεις του και κρατάει στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι με την πράσινη ελιά, ενώ και ο ίδιος έχει κάνει τις δικές του παρεμβάσεις στο θέμα.

Ο  κ. Πάνας επισημαίνει:

"Για να μη δημιουργείται σύγχυση για ένα τόσο σημαντικό θέμα - σημειώνει ο Βουλευτής Χαλκιδικής - η κατάσταση έχει ως εξής:
• Από τις 7/10/20 έχω φέρει το θέμα με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, όπου υπήρξε και επίσημη δέσμευση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη για δέσμευση κονδυλίων 122 εκατομμυρίων ευρώ από κρατικούς πόρους για την ενίσχυση της ελιάς Χαλκιδικής.
• Στις 4/2/21 στην επίσημη συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Λίβανο, με ενημερώνει, ότι παρ' όλη τη συγκεκριμένη δέσμευση λόγω αλλαγής προγραμματισμού, η ελιά Χαλκιδικής μένει προς το παρόν εκτός ενίσχυσης.
• Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τους Συνεταιρισμούς Χαλκιδικής επαναφέραμε πριν ένα μήνα το αίτημα ενίσχυσης της ελιάς Χαλκιδικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Προσωπικά προχώρησα κοινοβουλευτικά ξανά και σε νέα επίσημη κατάθεση Ερώτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21/6/21 για να υπάρξει η ενίσχυση».

Το αίτημα ενίσχυσης έχει μεταβιβαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πράγματι φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι θετικοί οιωνοί. Παρόλα αυτά όμως - επειδή έχω δει πολλά αυτό το χρόνο σε ότι αφορά τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στις κορωνοενισχυσεις - καλό θα είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα