Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

"Ναι" στο ελέυθερο κάμπινγκ από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Έντονες αντιδράσεις στη Χαλκιδική

Να αρθούν οι απαγορεύσεις γύρω από την ελεύθερη κατασκήνωση ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. 

 

Στο σκεπτικό τους οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Χαλκιδικής Κ. Ιγγλέζη, εγείρουν θέμα κατάργησης των απαγορεύσεων στην ελεύθερη κατασκήνωση, επικαλούμενοι θέματα... «συνταγματικής ελευθερίας», «κοινωνικού αποκλεισμού» και «ποινικοποίησης των φρονημάτων»! 

 

Οι βουλευτές στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι «οι ελεύθεροι κατασκηνωτές διεκδικούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα», ενώ φθάνουν στο σημείο να συγκρίνουν την ελεύθερη κατασκήνωση με το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: «Η εκ νέου ρύθμιση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο αντίστοιχο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη έχοντες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα σημειώνουν: «Με την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Σ) δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, η ισότητα έγκειται στην καθολική παροχή της δυνατότητας διακοπών, αναψυχής, επαφής με τη φύση και ανάπαυσης, ανάλογα με την προσωπικότητα και τις δυνατότητες του καθενός. Κατά συνέπεια, η στέρηση της απόλαυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ατόμων με περιορισμένη οικονομική επιφάνεια αποτελεί διάκριση και ενισχύει φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού».

 

Και συνεχίζουν: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελεύθερης κατασκήνωσης (άμεση αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, αυτοοργάνωση, συμβίωση) ανταποκρίνονται στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες πολλών ατόμων, τα οποία αδυνατούν να τις καλύψουν με την καθολική απαγόρευσή της. Ουσιαστικά, ποινικοποιείται το φρόνημα και καταστέλλεται μια φυσιολογική συμπεριφορά».

 

Η εν λόγω πρωτοβουλία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και εντός της Βουλής, με τον κ. Γ. Μαυρωτά (Ποτάμι) να σημειώνει: «Αφού η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα της αξιολόγησης και έλυσε τα οικονομικά θέματα, πήγε στο επόμενο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αν θα κάνουμε ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ. Λίγη σοβαρότητα σε αυτό το κόμμα δεν βλάπτει».

 

Αντιδράσεις της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία,  αναρωτήθηκε: ¨Θέλουν επιτέλους να νομιμοποιήσουν την παραβατικότητα και παρεμποόριο;». 

Στη Χαλκιδική η ελεύθερη κατασκήνωση εδώ και πολλά χρόνια ανθεί, παρά τις προσπάθειες των εμπλεκομένων φορέων με το τουρισμό για την πάταξή της.  Οι περιοχές που εντοπίζεται κάθε καλοκαίρι ελεύθερη κατασκήνωση είναι η Κομίτσα και ο Ξυροπόταμος στο Δήμο Αριστοτέλη,  στο Καρίδι, στις Καβουρότρυπες, στο Καμίτσι, στο Λαδαριό και στο Αζάπικο στο Δήμο Σιθωνίας και στη Ν. Φώκαια, στο Γλαρόκαβο και στην Ποτίδαια στο Δήμο Κασσάνδρας.

«Με έκπληξη μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η ελεύθερη κατασκήνωση θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προσθήκη εναλλακτικού τουρισμού ,και ζητούν την αποποινικοποίηση. Πιστεύουμε ότι η πρόθεση τους είναι να ρίξουν την κυβέρνηση, στερώντας έσοδα από το κράτος και τις 344 νόμιμες επιχειρήσεις κάμπινγκ» ανέφερε ο κ. Δεληδημητρίου.

 

Όπως τόνισε ο ίδιος στο halkidikinews.gr  o κόσμος του τουρισμού είναι ευαίσθητος στο θέμα του παράνομου - ελεύθερου κάμπινγκ και έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, μεταφέροντας τον πολιτισμό μας και την κακή εικόνα για την Ελλάδα.

«Ελεύθερο κάμπινγκ σημαίνει παραεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών, κίνδυνος δημόσιας υγείας και πυρκαγιάς. Ελπίζουμε να άρουν άμεσα την πρόταση τους» κατέληξε ο κ. Δεληδημητρίου.

 

Δηλώσεις του προέδρου του Τ.Ο.Χ 

Άμεση ήταν η αντίδραση και του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου.

«Όταν υπάρχει αδειδοτούμενη δραστηριότητα κάμπινγκ σε όλο το νομό, η συλλογιστική των βουλευτών δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Χαλκιδική 98,8.

«Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση δεν θα γίνει δεκτή από την αρμόδια υπουργό τουρισμού. Δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας η αποποινικοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ» κατέληξε ο κ. Τάσιος. 

 

Στο μεταξύ, "πάρτι" στήθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο περιστύλιο της Βουλής, με αφορμή ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τη νομιμοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ. Πολίτες και βουλευτές με χιούμορ αλλά και καυστικά σχόλια, επισημαίνουν το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, εν μέσω κρίσιμης αξιολόγησης, ασχολούνται με το κάμπινγκ.

 

halkidikinews.gr

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα