Μία νέα «έκπληξη» περίμενε τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές, όταν ειδοποιήθηκαν ότι σε ένα κομμάτι δάσους νοτιοανατολικά των Σκουριών, στην Τσικάρα, η εταιρεία μετέφερε γεωτρύπανο το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία και τους σεκιουριτάδες της εταιρείας.
Κάνοντας μια μικρή βόλτα στο δάσος συνειδητοποίησαν ότι η περιοχή Τσικάρα είναι πλέον αστυνομοκρατούμενη με την πρακτική που έχει γίνει πλέον «συνήθεια», η ελληνική αστυνομία να φυλάει ιδιωτικές εγκαταστάσεις και δη της Eldorado Gold, τώρα και τα γεωτρύπανά της. Φόβος των κατοίκων είναι ότι όχι μόνο δεν σταματάει η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές αλλά η επέκταση… επεκτείνεται και σε κοιτάσματα διπλανών περιοχών που βρίσκονται εντός της παραχωρηθείσας από την σύμβαση του 2011, έκτασης των 300.000 στρεμμάτων γης.
«Το γεωτρύπανο τοποθετήθηκε στον χώρο στις 29 Μαρτίου σε μια περιοχή όπου το κοίτασμα είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτό των Σκουριών. Στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσει διερευνητικές γεωτρήσεις για λήψεις δειγμάτων» δηλώνει ο Λ. Τόσκας, κάτοικος της Μ. Παναγιάς και περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας.
«Κάναμε μια διαμαρτυρία με κατοίκους της Μ. Παναγιάς και της Ιερισσού προκειμένου να σταματήσει η όποια δραστηριότητα που φυλασσόταν από την ελληνική αστυνομία και τους υπαλλήλους security της εταιρείας» συνεχίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις που εκτιμάται ότι θα φτάνουν στα 600 μέτρα βάθους κινδυνεύει το χωριό να ξεμείνει από νερό, δεδομένου ότι σε κάθε γεώτρηση υπάρχει απώλεια αλλά και γιατί πολύ κοντά στα σημεία των ερευνητικών γεωτρήσεων βρίσκονται οι υδροδοτικές πηγές του κοντινότερου χωριού που είναι η Μ. Παναγιά και ο ποταμός Χαβρίας.
H Τσικάρα βρίσκεται στη Βόρεια Χαλκιδική, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, μεταξύ Γοματίου και Μεγάλης Παναγιάς.
Όπως αναφέρει το stokokkino.gr, πριν λίγα χρόνια σε ένα κοντινό στην περιοχή αυτή χωριό, το Νεοχώρι, όταν οι γεωτρήσεις της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα το νερό του χωριού να μολυνθεί από αρσενικό, γεγονός που είχε ανακοινώσει επίσημα ο τότε δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας καλώντας τους κατοίκους να πίνουν εμφιαλωμένο. Mάλιστα τότε η Διεύθυνση Υδάτων Κ. Μακεδονίας δεν άφησε περιθώριο στα αίτια της ρύπανσης καθώς σημείωνε συγκεκριμένα ότι η ρύπανση του νερού από αρσενικό και μόλυβδο προέκυψε από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του stokokkino.gr, η εταιρεία είχε λάβει άδεια για διενέργεια γεωτρήσεων από την Αποκεντρωμένη διοίκηση το 2010, άδεια που έληξε το 2015 και ανανεώθηκε στις 26-6- 2016 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εκτός όμως από το κίνδυνο απώλειας επιφανειακών υδάτων προκύπτει ένα ακόμη ζήτημα: Η εταιρεία παραβιάζει την συμβατική της υποχρέωση με βάση και την απόφαση Σκουρλέτη (απόρριψη της σχετικής τεχνικής μελέτης) σχετικά με την ανεφάρμοστη μέθοδο flash smelting να παράξει καθαρά μέταλλα που αποτελούσε και τον βασικό λόγο για τον οποίο αδειοδοτήθηκε. Ενώ το υπουργείο προσφεύγει στην διαιτησία για τον λόγο αυτό, ενώ πλήθος παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί και τα αντίστοιχα πρόστιμα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, παραβιάσεις της νομοθεσίας συντελούνται και στο φράγμα εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων του Κοκκινόλακα η εταιρεία συνεχίζει να… επεκτείνεται ξεκινώντας τις έρευνές της και σε άλλα σημεία του δάσους προφανώς για να ζητήσει στη συνέχεια έγκριση για υλοτομήσεις και έναρξη δραστηριότητας και εκεί.
Όπως τονίζει και η επιτροπή Μ. Παναγιάς στην ανακοίνωσή της «Οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει η Hellas Gold απλά δεν πρέπει να γίνουν ποτέ. Η πραγμάτωσή τους σημαίνει περιχαράκωση ενός κοιτάσματος τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερου απ’ αυτό των Σκουριών» για να καταλήξει «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς επιτρέπεται σε μια εταιρεία που βρίσκεται υπό καθεστώς ελέγχου, διαιτησίας και ενδεχόμενης άρσης δραστηριοτήτων να εισβάλλει σ’ αυτό το πανέμορφο και ζωτικό κομμάτι του δάσους προσβλέποντας ενδεχομένως σε χρηματιστηριακά κέρδη από, υποτίθεται, μελλοντικούς της στόχους».
Πηγή: stokokkino.gr
φωτο: Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις Εξορύξεις χρυσού Θεσσαλονίκης @Thessantigold