Αύξηση 15% στις προκρατήσεις και 5% στις τιμές σε σύγκριση με πέρυσι κατά την ίδια περίοδο καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.
Με βάση τις προκρατήσεις η μέση πληρότητα είναι στο 60% (40%-45% την ίδια περίοδο πέρυσι) για την περίοδο από 10 Μαΐου έως 10 Οκτωβρίου, στοιχείο που δηλώνει ότι ήδη έχουν κλείσει πολλά συμβόλαια πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Βέβαια στις κρατήσεις που γίνονται νωρίς οι τιμές είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με αυτές της κανονικής περιόδου, κάτι το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις δίνοντάς τους ρευστότητα.
Την ίδια ώρα άρχισαν συζητήσεις για το καλοκαίρι του 2018 όχι μόνο με τους Βρετανούς, που παραδοσιακά κλείνουν συμβόλαια από πολύ νωρίς, αλλά και με τους γερμανούς tour operators, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
Γερμανία και Βρετανία είναι ούτως ή άλλως οι δύο μεγαλύτερες αγορές για τη Χαλκιδική, που φέτος επιστρέφουν δυναμικά. Από τη ρωσική αγορά καταγράφεται υψηλός αριθμός προκρατήσεων λόγω και της βίζας πολλαπλών χρήσεων που δόθηκε προς χρήση από πέρυσι και οι τουρίστες είχαν τη δυνατότητα από νωρίς να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Από τις νέες αγορές δυναμική παρουσιάζουν η Ολλανδία και το Βέλγιο (με 10.000-12.000 η καθεμία από 2.000 αφίξεις πριν από μερικά χρόνια), θετικά είναι τα μηνύματα από την Ιταλία (απ’ όπου οι κρατήσεις έρχονται πιο αργά), ενώ από τα Βαλκάνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη Ρουμανία και ακολουθούν Σερβία, Βουλγαρία και Σκόπια. Η τουρκική αγορά είναι μουδιασμένη λόγω της κατάστασης στη γείτονα χώρα.
Η κατάσταση στην Τουρκία, όπου καταγράφεται μείωση του τουριστικού ρεύματος της τάξης του 60%, συνέβαλε τα μέγιστα στην καλή αυτή πορεία των κρατήσεων. «Αν λειτουργούσε η αγορά της Τουρκίας, θα ήμασταν άδειοι», σχολίασε ο κ. Τάσιος, κάνοντας λόγο για «ισορροπία τρόμου» που δημιουργεί η παρατεινόμενη αβεβαιότητα με τη δεύτερη αξιολόγηση και το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, που επιβάλλεται από το 2018. Ως προς το τελευταίο, υπάρχει ακόμη ασάφεια για το πώς θα επιβληθεί και ποιος θα πληρώσει την επιπλέον επιβάρυνση ανά ημερήσια χρήση δωματίου (από 1,5 ευρώ για τα 3αστερα μέχρι 4 ευρώ για τα 5αστερα). Οι tour operators δεν δέχονται να την απορροφήσουν στα συμβόλαιά τους με τους τελικούς πελάτες. «Στη συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό ζητήσαμε την κατάργηση του φόρου διαμονής ή έστω την επιβολή του μόνο στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο κ. Τσίπρας έδειξε να σκέπτεται το δεύτερο σενάριο, αλλά θα απαντήσει σχετικά στο τέλος της χρονιάς και προφανώς ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη», ανέφερε ο κ. Τάσιος.
Πηγήmakthes.gr