Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ν.Προποντίδας στο πρόγραμμα 'Α.Τρίτσης'

Τρία έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.



Οι κ.κ. Πέτσας και Τζιτζικώστας συναντήθηκαν στο Κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα κρίσιμα νομοσχέδια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και το θέμα της έλλειψης προσωπικού στις Περιφέρειες.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επισήμανε: «Ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ τριών πολύ σημαντικών έργων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ. Το πρώτο είναι η ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, της έδρας της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, στη Βέροια, το δεύτερο είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική (18.500.000 εκατομμυρίων ευρώ) και το τρίτο είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επίσης, τρία σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν περιοχές της Χαλκιδικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτές είναι οι πρώτες έξι παρεμβάσεις, που εντάσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση».

 

Τι αφορά το έργο των 18.500.000 εκατομμυρίων ευρώ στη Ν. Προποντίδα

το έργο αφορά την ανάπλαση μιας ευρύτερης παραλιακής περιοχής του Δ. Ν. Προποντίδας, και συγκεκριμένα τα Νέα Μουδανιά, τα Νέα Φλογητά, τα Νέα Πλάγια, τη Νέα Ποτίδαια, την Παραλία Διονυσίου, την ανάπλαση του κεντρικού άξονα της οδού Ν. Τρίγλιας - Ελαιοχωρίων - Πετραλώνων, που συμπεριλαμβάνει και τον κεντρικό άξονα του οικισμού Ν. Γωνιάς, καθώς και περιοχή των Σημάντρων, όπως επίσης και τμηματικές παρεμβάσεις στη Νέα Καλλικράτεια, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Ποτίδαια. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός οργανωμένου και αναβαθμισμένου αστικού και τουριστικού περιβάλλοντος, με την δημιουργία υψηλής ποιότητας υποδομές
Συνοπτικά και πλέον κωδικοποιημένα, οι επιμέρους τμηματικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται  είναι:

• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών Παναγίας Κορυφινής και Θεσσαλονίκης, της περιμετρικής οδού βόρεια και ανατολικά του γηπέδου ποδοσφαίρου και του κλειστού γυμναστηρίου από τους φωτεινούς σηματοδότες μέχρι την οδό Τζαβούρα, της περιοχής που οριοθετείται από την οδό Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Μ. Αλεξάνδρου και Χρυσοστόμου Σμύρνης του οικισμού των Νέων Μουδανιών.

• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού από το ύψος του μουσείου αλιευτικών σκαφών του οικισμού των Ν. Μουδανιών έως το ξενοδοχειακό συγκρότημα OCEANIA και της παραλιακής οδού από το τεχνικό της προέκτασης της οδού Αγ. Γεωργίου για μήκος 400m περίπου προς το ξενοδοχειακό συγκρότημα OCEANIA.

• Η διαμόρφωση και επίστρωση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης, παραλιακά στη θέση του ναού του Αγίου Γεωργίου του οικισμού των Ν. Μουδανιών.

• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της παραλιακής οδού του οικισμού των Ν. Μουδανιών και η ανάπλαση της περιοχής από το ξενοδοχειακό συγκρότημα OCEANIA έως την πεζογέφυρα της παραλίας Διονυσίου και η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην ανάντη περιοχή.

• Η ανάπλαση της παραλιακής οδού του οικισμού των Νέων Φλογητών, από τους φωτεινούς σηματοδότες έως και τα όρια του οικισμού των Νέων Πλαγίων, με ευρύτερες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το ύψος του γηπέδου ποδοσφαίρου.

• Η κατασκευή συντριβανίου στην παραλία Ν. Πλαγίων.

• Η κατασκευή συντριβανίου και η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης στην Ν. Καλλικράτεια.

• Ο ηλεκτροφωτισμός παραθαλάσσιων περιοχών της Ν. Ποτίδαιας και η ανάπλαση των οδών που περιβάλλουν την πλατεία του οικισμού, όπου και θα κατασκευαστεί συντριβάνι.  

• Η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της κεντρικής οδού του οικισμού της Νέας Γωνίας σε μήκος 1.400m περίπου, με αφετηρία τη νότια είσοδο του οικισμού και πέρας την ανατολική έξοδο.

• Η ανάπλαση των οδών της περιοχής του κεντρικού ναού των Σημάντρων, καθώς η οδός που  συνδέει την περιοχή αυτή με την πλατεία.  

• Η δημιουργία πεζοδρομίων με ηλεκτροφωτισμό εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα της οδού, στο τμήμα που διέρχεται εντός των οικισμών της Τρίγλιας, των Ελαιοχωρίων και των Πετραλώνων.

• Η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, καλαθάκια, κλπ) στις ανωτέρω περιοχές.

Δηλώσεις

Για το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και για τον νέο εκλογικό νόμο, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, που αφορούν όχι μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας. Κυρίαρχο θέμα μας ήταν το εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο εδώ και δεκαετίες, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που θα αφορά στο ξεκαθάρισμα επιτέλους των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του κράτους και την ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο και πλησιάζει στο τέλος της. Σύντομα θα έχουμε συνάντηση και σε επίπεδο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουμε την κατεύθυνση στην οποία θα προχωρήσει αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Η ώρα των Περιφερειών είναι τώρα. Είναι η ώρα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των πολιτών, της καθημερινότητας και της λειτουργίας του κράτους. Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ο εκλογικός νόμος, που θα εισαχθεί πολύ σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση και θεωρούμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα στις Περιφέρειες και στους Δήμους, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ταυτόχρονα να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση των πολιτών στις εκλογές, χωρίς να ανακόπτει την ικανότητα των διοικήσεων να υλοποιούν έργα και να λύνουν προβλήματα».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε στον κ. Πέτσα το πάγιο αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού των Περιφερειών: «Οι Περιφέρειες σήμερα και ειδικά κάποιες Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να λειτουργήσουν πλέον ακόμη και για την άσκηση βασικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Ζήτησα τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι θα ληφθεί μέριμνα και θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Τζιτζικώστα ήταν ευρεία, λόγω των τριών ιδιοτήτων του, ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ως Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η συζήτηση κινήθηκε σε δυο άξονες: τα θεσμικά και τα αναπτυξιακά ζητήματα.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα