Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, σχετικά με την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και μέχρι την έναρξη αυτής (1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) οι πολίτες είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πως στην παρ. (4) του άρθρου 4 της ανωτέρω (β) σχετικής αναφορικά με την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κατά το χρονικό διάστημα από 01 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου εκάστου έτους, ισχύουν τα παρακάτω:
✔«Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα των καλλιεργειών:
• ενσωμάτωση στο έδαφος
• βόσκηση της καλαμιάς
• διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, εκτός των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA), όπου σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η καύση της καλαμιάς, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο γεωργός μπορεί να προβεί σε καύση της καλαμιάς.
✔Όσον αφορά στα υπολείμματα των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες) συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, δύναται να εφαρμοσθεί η συγκέντρωση των υπολειμμάτων του κλαδέματος σε σωρό και η καύση με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πυρκαγιάς».
✔Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται να εφαρμόζεται θρυμματισμός των υπολειμμάτων κλαδεύσεων με θρυμματιστή ή καταστροφέα όπου αυτό είναι εφικτό. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης παρόμοιων πυρκαγιών, ενώ παράλληλα τα παραγόμενα από τον θρυμματισμό προϊόντα λειτουργούν ως εδαφοβελτιωτικό και αποτρέπεται η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
✔Στην περίπτωση που αποφασιστεί η καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2.του άρθρου 5 της 9/2000 Πυρ/κής Διάταξης:
«Επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, η καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυρ/κής Υπηρεσίας, μόνον όταν λαμβάνονται σωρευτικά τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:
α.- Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρια πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
β. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
γ.- Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.
δ.- Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων - γεωργικών ελκυστήρων - πτυοσκάπανων κλπ) καθώς και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν και μόνον σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.»
✔Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι έχουν κατασβεστεί πλήρως τα υπολείμματα και δεν υφίσταται κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
✔Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (01 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου).
✔Υπενθυμίζεται ότι από 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκε και ισχύει η υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
✔Ειδικότερα για την (δ) κατηγορία προβλέπονται πρόστιμα με τις παρακάτω βάσεις προστίμου:
• Για καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3, 4, 5 ή χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει, στις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 1 και 2 προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, όπως αυτές ορίζονται με το π.δ. 575/81, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα της παρ. 1 του άρθρου 5, ενώ για τις λοιπές περιοχές της χώρας, χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα της περίπτωσης (δ) της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 9α/2005 Πυροσβεστική Διάταξη και ισχύει προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.