Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η νέα σύμβαση για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

Κυρώθηκε επί της αρχής της η σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με 180 ψήφους από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Κατά της σύμβασης ψήφισαν 119 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

 

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την «αποικιακού τύπου» σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός».

«Φέρατε μία σύμβαση όχι ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος αλλά ως στελέχη της “Ελληνικός Χρυσός”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον όρο που εμπεριέχεται στην τροποποιημένη σύμβαση, σύμφωνα με τον οποίο το Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του, παρελθούσα ή μελλοντική, έναντι της «Ελληνικός Χρυσός» σημειώνοντας ότι η εν λόγω εταιρία είναι τσιφλικάς και όχι επενδυτής. Είναι μία σύμβαση που εκχωρεί δημόσιο χώρο, γη και ύδωρ σε ιδιώτες χωρίς την παρουσία του δημοσίου, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Επικριτικός ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς

Επικριτικός για τη σύμβαση ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς, χαρακτηρίζοντάς τη «ετεροβαρή υπέρ της εταιρίας». Μάλιστα ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει ότι εάν δεν γίνουν αλλαγές στη σύμβαση, αυτή θα καταντήσει «λεόντειος».

«Στις Σκουριές, ψιθυρίζεται, έχει λεχθεί, ότι θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη. Είναι χίλια στρέμματα εκεί. Θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας στη περιοχή που θα φαίνεται από τη σελήνη που θα είναι επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι βαθιά κόκκινη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιωνάς, ενώ πρόσθεσε ότι, «μικρότερη κόκκινη γραμμή είναι η κατάργηση της εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους».
Υπενθυμίζεται ότι η τροποποιημένη σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι υπάλληλος της «Ελληνικός Χρυσός» θα ελέγχει αν τηρεί η ίδια εταιρία την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους των έργων.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα

Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα ανέφερε στην ομιλία της μεταξύ άλλων:

"Λένε, λοιπόν, οι ελεγκτές περιβάλλοντος, ως προς το θέμα του κυανίου, ότι σε συγκεκριμένο έλεγχο διαπιστώθηκε για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Μαύρων Πετρών η χρήση 46.980 κιλών χημικών αντιδραστηρίων, εκ των οποίων 7.725 κιλών κυανούχου νατρίου. Στην Ολυμπιάδα χρησιμοποιήθηκαν 158.431 κιλά χημικών αντιδραστηρίων και 61.402 κιλά κυανιούχου νατρίου. Συνεπώς, ο κίνδυνος του κυανίου ήταν και είναι διαρκώς επάνω από το κεφάλι της Χαλκιδικής. Με αυτή τη σύμβαση κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει την εταιρία για το πως διαχειρίζεται τις εξορύξεις της.

     Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω αυτό που η κυβέρνηση δεν λέει, αλλά το φωνάζει μέσα η σύμβαση που υπέγραψε. Η Ελληνικός Χρυσός δεν πρόκειται να ρίξει λεφτά για καμία νέα επένδυση στην μεταλλευτική περιοχή. Αυτός είναι κι ο λόγος που αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Το λένε τα άρθρα της συμφωνίας, το λένε δημόσια τα στελέχη της eldorado και αυτός είναι ο λόγος που το δημόσιο δεσμεύεται να χαρίσει φορολογική ασυλία σε όποιo fund έρθει να ρίξει τα λεφτά του στον κρατήρα των Σκουριών".

 

Κ. Σκρέκας: Απαλλάσσουμε το δημόσιο από πληρωμή εκατομμυρίων εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ

Της σύμβασης ως εξαιρετικά επωφελούς για το ελληνικό δημόσιο είχε υπεραμυνθεί νωρίτερα ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι με την ψήφισή της απαλλάσσεται το δημόσιο από τον κίνδυνο αξίωσης καταβολής πολλών εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. 800 εκ. ευρω) στην εταιρία εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οποία είχε κοινοποιηθεί εξώδικο που εδράζεται σε αποφάσεις του ΣτΕ.

«Πείτε ότι δεν περνάγαμε τη ρύθμιση και σπάει ο διάολος το ποδάρι του και πάει στα δικαστήρια η εταιρία να διεκδικήσει αποζημίωση. Εσείς έχετε ευθύνη που θα προκληθεί ζημιά στο δημόσιο. Την ξέρετε;  Μην επαναλαμβάνετε σαν χαλασμένο κασετόφωνο τα περί απιστίας και παράβασης καθήκοντος. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τίποτα. Η εταιρία μονομερώς παραιτείται των αξιώσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες  Σωκράτη Φάμελλου και Πάνου Σκουρλέτη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί παράβασης καθήκοντος και διάπραξης απιστίας κατά του δημοσίου εκ μέρους του μέσω του άρθρου 11 του νομοσχεδίου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα