Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Συκιά: Άνοιξαν το μονοπάτι για τον Προϊστορικό οικισμό στον Κούκο

Μετά από πολλά χρόνια σχεδιασμού και συζητήσεων ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την τουριστική ανάπτυξη της Συκιάς, με την συνδρομή και την υποστήριξη της Κοινότητας Συκιάς και του προέδρου της Δημητρίου Καζάκα, του αντιδημάρχου Βασίλη Ζήσιου και της αντιδημάρχου Τουρισμού Μαρίας Λαθούρη, ο Επαγγελματικός Σύλλογος Συκιάς μαζί με εθελοντές μέλη αλλά και κατοίκους της Συκιας, ξεκίνησαν τον καθαρισμό του παλιού μονοπατιού που οδηγεί στον προϊστορικό οικισμό στο ύψωμα "Κούκος".

 

Το ύψωμα «Κούκος» βρίσκεται Δυτικά της Συκιάς. Είναι ένας απότομος, βραχώδης και ψηλός λόφος, ο οποίος δεσπόζει στη Συκιά και στην περιοχή της. Το πλάτωμα της κορυφής περιβάλλεται από κάστρο, όπου υπήρχε ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός. Οι ανασκαφές από τους αρχαιολόγους έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. και η κατοίκηση οφείλεται πιθανότατα στις πλούσιες πηγές χαλκού που άρχισαν να τις εκμεταλλεύονται από τη μέση εποχή του χαλκού.


Οι εθελοντές ξεκίνησαν την Κυριακή πρωί από την Πηγάδα, ακολουθώντας το λαγκάδι και προχώρησαν πάνω στο παλιό μονοπάτι καθαρίζοντάς το και ανοίγοντας το. Την πρώτη μέρα, το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής έγινε προσβάσιμο ξανά και έφθασαν ως το σημείο που το μονοπάτι ανηφορικά οδηγεί στη μέση της απόστασης.

Αναφορικά με όλη την προσπάθεια που οδήγησε τα μέλη του Συλλόγου σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί το όνομα του Μουστάκα Γεωργίου, που ένθερμα και με ζήλο όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει το άνοιγμα όλων των μονοπατιών που οδηγούν στον Κούκο και έχει μόνος του καθαρίσει ένα από αυτά, αυτό που ξεκινά από την Καραγκονιά και περνά κάτω από την σπηλιά του υψώματος.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Άγγελος Διάκος του Γεωργίου οδήγησαν τους εθελοντές μέσα από το παλιό μονοπάτι της Πηγάδας προς την κορυφή και που χωρίς αυτούς θα είχαν χάσει τον δρόμο ή δεν θα τον έβρισαν ποτέ.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα