Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Μάλαμα: Αδράνεια και αδιαφορία για το λιμάνι της Ουρανούπολης

Ερώτηση κι αίτηση κατάθεση εγγράφων προς το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σχετικά με την πλήρη αδράνεια στο κρίσιμο ζήτημα της εκκίνησης κι ολοκλήρωσης των έργων στο λιμένα και στο παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολη.


Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές αποτελούν την πύλη εισόδου στο Άγιο Όρος, από όπου διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο. Από το 2015 μέχρι και το 2019 προχώρησαν μια σειρά από απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εκκρεμούσαν επί χρόνια, όμως από το 2019 κι έπειτα τα έργα κυριολεκτικά “πάγωσαν”.


Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να σταματήσουν να αδιαφορούν για το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ τους καλεί να καταθέσουν στην Ολομέλεια κι όλα τα σχετικά με το θέμα και την εξέλιξη του έγγραφα, για να ενημερωθούν οι πολίτες ως προς το εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ή αδιαφορεί για το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Θέμα : Ενάμισης χρόνος αδράνειας και αδιαφορίας για το λιμάνι της Ουρανούπολης.

Η εκκίνηση κι ολοκλήρωση των έργων στο λιμένα και στο παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης Χαλκιδικής αποτελεί αναπτυξιακό όραμα για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή αποτελεί την πύλη εισόδου στο Άγιο Όρος, από όπου διέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο.

Από το 2015 μέχρι και το 2019 προχώρησαν μια σειρά από απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εκκρεμούσαν επί χρόνια, όμως από το 2019 κι έπειτα τα έργα κυριολεκτικά “πάγωσαν”. Σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 20.2.2020 (υπ. αριθμ. 150/3859), τα συναρμόδια Υπουργεία παρέπεμψαν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Αριστοτέλη για την πρόοδο των φακέλων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την υπ. αριθμ. 89/3.3.2020 απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού “με την από 04-05-2015 Απόφαση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Χαλκιδικής, εγκρίθηκε η υποκατάσταση της εργοληπτικής επιχείρησης στην κατασκευή του υπόλοιπου του έργου κατόπιν αιτήματός της, λόγω προφανούς αδυναμίας της, ως βέλτιστη επιλογή για την ομαλή, άρτια και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου. Κατά τα λοιπά, αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας για την κατάθεση των απαιτούμενων εκ του νόμου μελετών καθώς και για την ολοκλήρωση των έργων, είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.”

Αντίστοιχα, για το παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης και την ανάπλαση του, το Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού στην υπ. αριθμ. 72035/207 απάντηση του επισημαίνει ότι “σε ότι αφορά την εξέλιξη της μελέτης της ανάπλασης παραλιακού μετώπου Ουρανούπολης, ο Δήμος Αριστοτέλη αιτήθηκε γνωμοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στις 19/06/2019, και στη συνέχεια η Εφορεία ζήτησε κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων της μελέτης για την ολοκλήρωση του φακέλου (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΧΑΓΟΡ/327503/233687/4074/12-07-2019 έγγραφο), τα οποία κατατέθηκαν στις 25-10-2019 (αρ. 1122/24-10-2019 έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιερισσού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής).

Στις 14-2-2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους από πλευράς του ΥΠΠΟΑ και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας και δημοτικών συμβούλων εκ μέρους του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ώστε να συντονιστούν από κοινού οι ενέργειες για την άμεση εισαγωγή του εν λόγω θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την κατά νόμο γνωμοδότηση.”

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την υπ. αριθμ. 15494 απάντηση του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τη Βουλή ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ο Δήμος Αριστοτέλη κατέθεσε αίτημα ένταξης της χρηματοδότησης των μελετών για λιμενικά έργα στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” κι έκτοτε το αίτημα “μελετάται”.

Επειδή δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο τα έργα αναβάθμισης του λιμένα και του παραλιακού μετώπου της Ουρανούπολης εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :
Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα για την αναβάθμιση του λιμένα και του παραλιακού μετώπου της Ουρανούπολης;


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα