Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020 – Τομέας Περιβάλλον εντάχθηκε η αναστήλωση και ο εκσυγχρονισμός της οικίας Κότσιανου με μετατροπή σε Λαογραφικό Μουσείο και χώρο Πολιτισμού, με προϋπολογισμό 2.343.214,77 ευρώ.
Η οικεία Κότσιανου αποτελεί χαρακτηριστικό αστικό δείγμα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μια παλιά κατοικία και κτίσμα μίας αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής με παραδοσιακά χαρακτηριστικά, παραδοσιακές χρήσεις, ενδιαφέρουσα οργάνωση, αξιοσημείωτα κατασκευαστικά και δομικά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων, που συνδέεται με την ιστορική φάση του Πολυγύρου στο τέλος του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου.
Αποτελεί μάλιστα συγκρότημα κτιρίων με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, έναν πολύ σημαντικό χώρο παραδοσιακών παραγωγικών διαδικασιών, που με τη διάσωση και αξιοποίησή τους θα αναδειχθεί η κοινωνικό - οικονομική ζωή του τόπου και θα διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη. Ταυτόχρονα το έργο αποτελεί μια σημαντικότατη υποστηρικτική υποδομή για όλη την ευρύτερη περιοχή στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε:
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, που κάνουμε πραγματικότητα ένα τόσο μεγάλο κυριολεκτικά και συμβολικά έργο για τον Πολύγυρο, δίνοντας οριστική λύση σε ένα θέμα που εδώ και πολλά χρόνια απασχολεί την τοπική μας κοινωνία. Οι συνεχείς και στοχευμένες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων απέφεραν καρπούς! Η οικία Κότσιανου θα αναστηλωθεί και θα μετατραπεί σε Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, σε ένα λίκνο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.
Άλλωστε ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ιδρυμάτων Στέφανου Κότσιανου έχει ολοκληρώσει μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» την ψηφιοποίηση του αρχείου του Στέφανου Κότσιανου δίνοντας σε αυτό πρόσβαση σε κάθε πολίτη διαδικτυακά.
Μετά την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης θα κινηθούμε ταχύτατα και μεθοδικά, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια το μουσείο αυτό να αποτελέσει πραγματικό «κόσμημα» για τον Πολύγυρο και τη Χαλκιδική και ταυτόχρονα έναν θησαυρό γνώσεων για τον νεότερο ιστοριοδίφη».