Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Μάλαμα : Πότε θα ξεκινήσουν τα κρίσιμα λιμενικά έργα στη​ Σιθωνία;

 Ερώτηση συνοδευόμενη από αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα προς το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων, σε σχέση με τα κρίσιμα λιμενικά έργα της Σιθωνίας που εκκρεμούν.Την ερώτηση συνυπογράφει κι η Κατερίνα Νοτοπούλου.​

 

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει καμία πρόοδος σε σχέση με την εκκίνηση των κρίσιμων λιμενικών έργων σε Νέο Μάρμαρα και Πόρτο Κουφό. Παρόλο που κατά διαστήματα η δημοτική αρχή θέτει τα κρίσιμα αυτά έργα ενώπιον των κυβερνητικών παραγόντων, δεν έχει γίνει καμία απτή ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να δρομολογηθεί, έστω, ο προγραμματισμός τους. Το αποτέλεσμα είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις στη Σιθωνία να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και το κρίσιμο αναπτυξιακό έργο του λιμένα του Νέου Μαρμαρά να μην έχει ωριμάσει καθόλου από το 2019.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυριακή Μάλαμα καλεί όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες της Σιθωνίας σε ποια ακριβώς μελετητική φάση βρίσκεται η αναβάθμιση των λιμένων του Νέου Μαρμαρά και του Πόρτο Κουφό, όπως και το ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός για την μαρίνα τουριστικών σκαφών στον Παράδεισο.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


Θέμα : Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης των λιμένων σε Νέο Μάρμαρα και Πόρτο Κουφό;


Το 2018 (συνεδρίαση υπ. αριθμ. 75/31.5.2020), η Επιτροπή Σχεδιασμού κι Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωμοδότησε θετικά για την για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούσε στο έργο “Ολοκλήρωση - Βελτίωση Λιμένα Νέου Μάρμαρα". Έκτοτε ο Δήμος Σιθωνίας, σύμφωνα με τις δικές του κατά καιρούς ανακοινώσεις, αναζητεί πλαίσιο χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, 15 εκατομμυρίων ευρώ.  Παράλληλα, ο Δήμος Σιθωνίας φέρεται, σύμφωνα πάλι με δικές του ανακοινώσεις, να έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αναβάθμιση του λιμένα στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένονται κι οι οριστικές ανακοινώσεις για τον διαγωνισμό της κατασκευής καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον Παράδεισο του Νέου Μάρμαρα Χαλκιδικής, έργο προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.


- Επειδή η ολοκλήρωση κι ανάπλαση του λιμένα του Νέου Μάρμαρα αποτελεί έργο πνοής για ολόκληρη τη Σιθωνία.

- Επειδή η ανάπλαση του λιμένα στο Πόρτο Κουφό είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της περιοχής της Τορώνης συνολικότερα.

- Επειδή το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στον Παράδεισο του Νέου Μαρμαρά θα δημιουργήσει δυναμική ανάπτυξης στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

- Επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά τα κρίσιμα λιμενικά έργα στη Σιθωνία.


Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :


- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμένα του Νέου Μαρμαρά;  


- Έχει αξιολογηθεί το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για τη χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης του λιμάνι του Πόρτο Κουφό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε ποιο πλαίσιο και και ποιες είναι οι προθέσεις τους για την ένταξη του έργου;    


- Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία του διαγωνισμού για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον Παράδεισο του Νέου Μάρμαρα. Έχει γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων και έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τη χωροθέτηση;   


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα