Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εκοιμήθη ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, Γέροντας Επιφάνιος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.


Εκοιμήθη ο  Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους πατήρ Επιφάνιος, ο οποίος δίδαξε μέσα από τα βιβλία του τα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας. Ο πατέρας Επιφάνιος ζούσε στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, εκεί καλλιεργούσε αμπέλια, παρήγαγε  κρασί, μαγείρευε την αγιορείτικη κουζίνα.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του:

"Προσηνής,σεμνός,ευγενής και βεβαίως πάντα ανατρεπτικός. Όπως σήμερα, που αποφάσισες να πας κοντά σ’ Αυτόν που αφιερώθηκες σε όλη σου την ζωή! Πάτερ Επιφάνιε καλό ταξίδι στη γειτονιά των Αγγέλων.

Ιδιαίτερα η Χαλκιδική σου χρωστάει πολλά. Σου είμαι ευγνώμων για την βοήθεια που μου παρείχες, για την αγάπη σου και την εκτίμησή σου στο πρόσωπό μου, αλλά και την πολύχρονη φιλία σου που τόσο ωφέλιμη υπήρξε για μένα όλα αυτά τα χρόνια. Καλό παράδεισο γέροντα!"

 

Ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς ανέφερε: "Στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης για την εκδημία του σεβάσμιου και εξόχως αγαπητού Γέροντος Επιφανίου εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου.
Από την Ιερά Μονή Μυλοποτάμου κατόρθωσε αγωνιζόμενος άοκνα και με απλότητα, να υπηρετήσει τη φύση και να φέρει το Άγιο Όρος πιο κοντά σε όλους μας.
Του οφείλουμε ως Χαλκιδικιώτες ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Καλή ανάπαυση."

 

Ο μακαριστός μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στο Παγγαίο του Νομού Καβάλας το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Το 1973 πήγε στο Αγιον Ορος. Το 1990 αποφάσισε να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος), μετόχι της Ιεράς Mονής Mεγίστης Λαύρας, που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα. Από παλαιότερους αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου. Στον Mυλοπόταμο ανέλαβε την αναστήλωση του ιστορικού κελιού. Ταυτόχρονα, με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα κι έχτισε οινοποιείο.

 

Ο μακαριστός Γέροντας του Ιερού Κελλίου Μυλοποτάμου Γέροντας Επιφάνιος το 2017 είχε μιλήσει σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία για την πορεία του μέσα στον αγιορείτικο μοναχισμός, το κελλί του Μυλοποτάμου, για τους αμπελώνες, καθώς και το διακόνημα του μάγειρα στο Άγιον Όρος.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα