Ο Δημήτρης Ευαγγελινός, πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου και γιατρός σχολίασε τις εξελίξεις με τα κρούσματα κορωνοϊού στο Δήμο Πολυγύρου.
"Ο Δήμος Πολυγύρου οφείλει ένα mea culpa στους δημότες του μετά τα πρόσφατα κρούσματα στο Δημαρχείο. Τρείς μαγικές λέξεις τις οποίες μόνο όσοι τις γνωρίζουν μπορούν να τις χρησιμοποιούν: είναι το «Ναι, έκανα λάθος».
Όσο περισσότερο αργεί να το παραδεχθεί, τόσο περισσότερο βαραίνουν οι συνέπειες του λάθους. Οι πολίτες της Χαλκιδικής περιμένουν και μια διευκρίνηση από τον Διοικητή του νοσοκομείου, αν οι κατά δήλωσή τους ασυμπτωματικοί πολίτες, μπορούν να πραγματοποιούν test covid στο νοσοκομείο ,ακόμη και τις αργίες.
Η μέχρι τώρα ενημέρωση από τον κύριο Κωνσταντίνο Δεδελούδη ήταν πως υπάρχει έλλειψη και επαρκούν, (όλα δε είναι από δωρεές) για τα προγραμματισμένα και επείγοντα χειρουργεία, καθώς και για τα πολύ σοβαρά περιστατικά με υποψία λοίμωξης από covid 19. Οι δε έμμισθοι αιρετοί που πραγματοποίησαν έλεγχο στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, θα έπρεπε να γνωρίζουν, πως το στέρησαν από συμπολίτες τους, που θα είχαν πραγματική ανάγκη το συγκεκριμένο test. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως ο Αντιδήμαρχος Ανθεμούντα που το είχε πραγματοποιήσει έγκαιρα σε ιδιωτικό κέντρο. Ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος σε δημόσιες υπηρεσίες πλην νοσοκομείων και σχολείων.
Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο εφαρμογής.
1. Η σωστή εφαρμογή των οδηγιών, που ακολουθούν έχει ως στόχο:
- Την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης σε εργαζόμενους
- Την αντιμετώπιση των ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID19 που δεν χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας.
- Τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην κοινότητα.
2. Σχεδιασμός διαχείρισης και ορισμός υπευθύνου Κάθε οργανική μονάδα δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να:
• διαθέτει ένα συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λειτουργίας του.
• Να ορίσει έναν συντονιστή διαχείρισης COVID-19 της οργανικής μονάδας
Στο σχέδιο δράσης εντοπίζονται σημεία ή θέσεις/είδος εργασίας με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό και καθορίζονται ανάλογα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την εξάλειψη ή τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης των εργαζομένων και του κοινού.
Με σκοπό την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας είναι απαραίτητο να ορισθεί από την διοίκηση τουλάχιστον ένας συντονιστής διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του οι οποίοι μεριμνούν:
- για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης εισόδου και μετάδοσης του κορωνοϊού ανάμεσα στους εργαζόμενους,
- για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 σε εργαζόμενους της οργανικής μονάδας και
- για την άμεση ανταπόκριση σε κάθε θέμα που θα ανακύπτει και τη σωστή τήρηση των μέτρων, την ενημέρωση του προσωπικού και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου εργασίας για τους υπαλλήλους και το κοινό".