Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι παραγωγοί ζητούν να αρθούν οι αποφάσεις κλεισίματος των λαϊκών αγορών

Τεράστια οικονομική ζημία έχουν υποστεί οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μετά την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Π.Ε. Χαλκιδικής και των λαϊκών αγορών ανά την Επικράτεια.

Η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Παραγωγών με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν να αρθούν οι αποφάσεις κλεισίματος των λαϊκών αγορών, καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν ευπαθή προϊόντα στο απόγειο της παραγωγής τους και εάν δεν διατεθούν άμεσα στις λαϊκές αγορές η ήδη επιβαρυμένη και δυσμενής κατάσταση των παραγωγών πωλητών των λαϊκών αγορών θα οδηγηθεί σε ολική καταστροφή.


Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των δύο Σωματείων Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών του Νομού Χαλκιδικής επισκέφτηκαν στον Πολύγυρο εκπροσώπους φορέων του Νομού που έχουν σχέση με την λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

Ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μετά την αναστολή λειτουργίας των Λαίκών Αγορώνστη Χαλκιδική και όλοι έδειξαν κατανόηση, τόνισαν όμως στους παραγωγούς ότι δαν είναι σε θέση να τους λύσουν το πρόβλημα.


Τα δύο Σωματεία αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις του κλάδου. Την ερχόμενη Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Τα Σωματεία αναφέρουν: "Κόσμια και ειρηνικά, φορώντας όλοι μας μάσκες και κρατώντας τις μεταξύ μας αποστάσεις, όπως ορίζει ο Νόμος να διατρανώσουμε το δικαίωμα μας στη εργασία. Σ'αυτό το προσκλητήριο δεν πρέπει να λείψει κανένας συνάδερφος ,αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας" .

Στην επιστολή της Ομοσπονδίας προς τα αρμόδια Υπουργεία:

"Ορμώμενοι της αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών Π.Ε. Χαλκιδικής και λοιπών λαϊκών αγορών ανά την Επικράτεια με την πρόφαση των κρουσμάτων της πανδημίας του COVID19 έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Οι λαϊκές αγορές όλο αυτό το χρονικό διάστημα της υγειονομικής κρίσης βάλλονται από παντού.

Οι παραγωγοί πωλητές των λαϊκών αγορών έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες και ενώ όλοι οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένουν σε λειτουργία τηρώντας απλά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας οι λαϊκές αγορές κλείνουν. Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι το εν λόγω μέτρο τείνει της υπερβολής καθώς οι λαϊκές αγορές αφενός μεν λειτουργούν σε υπαίθριους ανοιχτούς χώρους αφετέρου δε όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει ουδεμία αναφορά κρούσματος σε πωλητή λαϊκής αγοράς. Ενώ σε όλους τους χώρους πώλησης και συνάθροισης καταναλωτικού κοινού υφίσταται κανονική ροή λειτουργίας, οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να υπολειτουργούν δίχως να υπάρχει επιφανής λόγος.

Ειδικότερα σε περιοχές όπου υπάρχει τουρισμός πέραν των μόνιμων κατοίκων τους και οι ανάγκες τροφοδοσίας είναι πολύ μεγαλύτερες το κλείσιμο των λαϊκών αγορών οδηγεί όλους αυτούς τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους πώλησης τροφίμων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν:
- Πώς διαφυλάσσεται εκεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας;
- Γιατί είναι ασφαλέστερο για το καταναλωτικό κοινό να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους και όχι σε υπαίθριους όπως οι λαϊκές αγορές;

Επιπροσθέτως όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν ευπαθή προϊόντα στο απόγειο της παραγωγής τους και εάν δεν διατεθούν άμεσα στις λαϊκές αγορές η ήδη επιβαρυμένη και δυσμενής κατάσταση των παραγωγών πωλητών των λαϊκών αγορών θα οδηγηθεί σε ολική καταστροφή.

Διερωτόμαστε:
ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID 19 ή ΜΕΤΡΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ;

Φυσικά και πρέπει να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία συγχρόνως όμως οφείλουμε να διατηρήσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ανά την Επικράτεια και να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη της Χώρας μας καθώς μαζί με τον τουρισμό αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας.

Ζητούμε λοιπόν να άρετε τις αποφάσεις κλεισίματος των λαϊκών αγορών ανά την Επικράτεια καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας τους για όλους τους παραγωγούς πωλητές των λαϊκών αγορών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση"


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα