Παράταση για τις 14 Οκτωβρίου έδωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής στον διαγωνισμό για την κατασκευή και διαχείριση του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τον οποίο, εκτός από ισχυρούς εργολάβους ενδιαφέρονται και οι ΕΥΔΑΠ και ΕYAΘ.
Το έργο που θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ, είναι μέσω ΣΔΙΤ. Όμως παρακολουθείται στενά από την αγορά κατασκευών, καθώς αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από εταιρείες διαχείρισης υδάτων (ΕΥΔΑΠ ΕYAΘ, αλλά και ξένους ομίλους). Πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ που συνδέεται με τη διαχείριση νερού και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο σε άλλα αντίστοιχα έργα. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των υποδομών μεταφοράς του πόσιμου νερού στην Αττική, δηλαδή μέχρι τις μονάδες επεξεργασίας της ΕΥΔΑΠ.
Ο ανάδοχος του διαγωνισμού για το φράγμα Χαβρία θα αναλάβει να κατασκευάσει το φράγμα και τα συνοδά τεχνικά έργα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 55.000 κυβικών μέτρων ημερησίως και εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων, δεξαμενών και αντλιοστασίων. Ο ίδιος θα αναλάβει και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 30 χρόνια, ενώ θα αμείβεται από το δημόσιο μέσω «πληρωμών διαθεσιμότητας», μέσω μηχανισμού πληρωμών που στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων.
Η υλοποίησή του θα επιτρέψει την αποθήκευση νερού για μελλοντική χρησιμοποίησή του σε ταμιευτήρα, δεδομένου ότι η Χαλκιδική δεν διαθέτει επαρκείς και ποιοτικές ποσότητες πόσιμου νερού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η τουριστική κίνηση κορυφώνεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Χαλκιδική, που αποτελεί τον τέταρτο δημοφιλέστερο προορισμό της χώρας, διαθέτει συνολικά 94 χιλ. τουριστικές κλίνες (οι 50 χιλ. αφορούν ξενοδοχεία) και περίπου 6.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ υπολογίζεται ότι το διάστημα από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο επισκέπτονται το Νομό Χαλκιδικής έως και 1,3 εκατ. τουρίστες.
Βέβαια, για την έναρξη κατασκευής του έργου θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα, με τη διαδικασία της επιλογής αναδόχου να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα ακολουθήσει η έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου -διαδικασία κατά την οποία θα προσδιοριστούν οι ακριβείς προδιαγραφές- και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Πηγές: euro2day.gr, capital.gr