Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης σε ορυκτές πρώτες ύλες εν μέσω πανδημίας: η καθοριστική σημασία των ορυκτών για την ιατρική επιστήμη

Η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την τεράστια σημασία της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ευρώπης συνολικά, αλλά και της χώρας μας, με κρίσιμα αγαθά και πρώτες ύλες που να μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση της ζήτησης αλλά και στην ανάγκη για ικανά αποθέματα ασφαλείας.


Ειδικά σε ό,τι αφορά στα ιατρικά προϊόντα – είτε αυτά είναι αναλώσιμα είτε αντικείμενα προηγμένης τεχνολογίας – η επάρκεια της Ευρώπης σε ορυκτές πρώτες ύλες διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την κατασκευή τους εντός Ε.Ε. και την έγκαιρη προμήθειά τους σε όλες τις χώρες-μέλη.


Ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, διαγνωστικά τεστ, χειρουργικά εργαλεία, υλικά ατομικής προστασίας, όλα τους έχουν βάση τις ορυκτές πρώτες ύλες. Μια τεράστια ποικιλία ορυκτών και μετάλλων διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών και προηγμένων τεχνολογιών. Η ιατρική βιομηχανία και θεραπευτική πρακτική εξαρτώνται από εξειδικευμένα μέταλλα και κράματα.


Έχει, συνεπώς, μεγάλη σημασία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής εξορυκτικής βιομηχανίας, για να δημιουργήσει μια αλυσίδα ζωής που θα τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες με την πρώτη ύλη, ώστε ταχύτατα η παραγωγή να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου, που μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τα επίκεντρα της παγκόσμιας πανδημίας.


Η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό αυτής της κρίσιμης αλυσίδας, καθώς διαθέτει αφενός ένα πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος που περιλαμβάνει πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα παγκοσμίου κλάσης κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα μας, σε χρυσό, άργυρο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο, είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Εκεί συναντάμε τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι, που βρίσκονται σε φάση παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και εκείνο των Σκουριών, που τελεί υπό καθεστώς ανάπτυξης και κατασκευαστικών εργασιών.

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα