Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Μάλαμα: Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της Χαλκιδικής

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, με αντικείμενο την ουσιαστική στήριξη των αποκεντρωμένων δομών υγείας της Χαλκιδικής, των υγειονομικών λειτουργών και των εργαζόμενων που εργάζονται σε αυτά.

 

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, σήμερα οι κρίσιμες αυτές δομές εμφανίζονται με κενά κι ελλείψεις, καθώς η κυβέρνηση αναιτιολόγητα πάγωσε τον προγραμματισμό προσλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ κι άφησε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, όπως για παράδειγμα αυτό της Συκιάς, χωρίς κρίσιμες ειδικότητες ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

 

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζεται, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν όλες οι δομές και με μέσα προστασίας κι αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενώ σε αυτή τη μάχη τα περιφερειακά ιατρεία έχουν ένα πολύ κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν, αυτόν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να μπορούν οι νοσοκομειακές δομές να εστιάσουν σε πιο επείγοντα περιστατικά, είτε αυτά αφορούν τον κορονοϊό, είτε άλλες επείγουσες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών της Χαλκιδικής.

 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση είναι η δεύτερη μετά από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, μετά από εκείνη που αφορούσε την στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής και των λειτουργών της.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Θέμα : Ενίσχυση τώρα με υγειονομικούς λειτουργούς και μέσα προστασίας όλων των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της Χαλκιδικής.

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κι η προάσπιση της δημόσιας υγείας απαιτούν άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού στη Χαλκιδική και στήριξη κι όλων των αποκεντρωμένων δομών υγείας του Νομού. Ο Νομός Χαλκιδικής περιλαμβάνει πέντε Κέντρα Υγείας και 35 Περιφερειακά Ιατρεία, τα οποία παρουσίαζαν και πριν από την κρίση του κορονοϊού σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης, υποδομών και υγειονομικών μέσων. Η αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά κι η κάλυψη των παγίων αναγκών υγείας των πολιτών της Χαλκιδικής επιτάσσει μια σειρά από άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, όπως η στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της περιοχής Συκιάς, με χιλιάδες κατοίκους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κι ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της πρόσληψης μόνιμου ιατρού από την προηγούμενη κυβέρνηση, η παρούσα κυβέρνηση ανέστειλε χωρίς αιτιολογία την σχετική προκήρυξη. Το ιατρείο σήμερα παραμένει χωρίς μόνιμους ιατρούς, καλυπτόμενο περιστασιακά από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων. Επίσης, απαιτείται σε μόνιμη βάση κι ασθενοφόρο στην περιοχή, με δεδομένο ότι το οδικό δίκτυο είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτο, καθιστώντας πολύ δυσχερή την μετάβαση των πολιτών στην κοντινότερη δομή υγείας. 

 

Θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να καλυφθούν άμεσα όλες οι θέσεις ιατρικού κι υγειονομικού προσωπικού που προβλέπονται στα οργανογράμματα όλων των αποκεντρωμένων δομών υγείας της Χαλκιδικής, αλλά κι όλες οι ανάγκες που σχετίζονται με ζητήματα διακομιδής ασθενών κι αφορούν στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Την ίδια στιγμή θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει άμεσα την δημιουργία χώρων εξέτασης για τον κορονοϊό σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Κάποιοι τέτοιοι χώροι κατασκευάζονται ήδη, αλλά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε της κοινωνίας των πολιτών. 

 

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα προστασίας σε όλο το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας του Νομού και να στελεχωθούν άμεσα τα Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να παρέχουν όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους πολίτες της Χαλκιδικής.

 

- Επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα όλους τους προηγούμενους μήνες τις προσλήψεις ιατρών και υγειονομικού προσωπικού στη Χαλκιδική.

- Επειδή σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας θα πρέπει να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

- Επειδή απαιτείται η άμεση παροχή επαρκών υποδομών και μέσων προστασίας των περιφερειακών δομών υγείας της Χαλκιδικής από τον κορονοϊό.

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

➡️Πότε θα καλύψει επιτέλους τις κενές οργανικές θέσεις στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Χαλκιδικής;

➡️Υπάρχουν σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού Χαλκιδικής υποδομές εξέτασης ασθενών που πιθανολογείται ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό;

➡️Υπάρχει επάρκεια σε μέσα προστασίας και υγειονομικό υλικό στα Κέντρα Υγείας του Νομού Χαλκιδικής;

➡️Είναι σε πλήρη λειτουργία τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Χαλκιδικής, ώστε να παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και να καλύπτονται οι άμεσες ιατρικές ανάγκες τους;

➡️Υπάρχει επάρκεια μέσων για τις διακομιδές ασθενών σε όλο το Νομό Χαλκιδικής;


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα