Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δεν χρηματοδοτεί το Μουσείο Πολυγύρου!

Έντονες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια προκαλεί στον Πολύγυρο η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να μην χρηματοδοτήσει το Αρχαιολογικό Μουσείου Πολυγύρου, τη στιγμή που είναι όλα έτοιμα για την δεύτερη φάση της προμήθειας, κατασκευής, μεταφοράς και τοποθέτησης των προθηκών και λοιπών εκθεσιακών κατασκευών για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου.

 

Η Α΄Φάση του έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται η επιλογή αναδόμου, Ωστόσο αποτελεί ανάγκη η χρηματοδότηση και της Β΄ Φάσης προμήθειας και εγκατάστασης των υπόλοιπων προθηκών, καθώς ήδη οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί, και το έργο είναι πλέον ώριμο για χρηματοδότηση. 

 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, κατανεμήθηκαν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ για 17 νέα έργα.

 

Δυστυχώς,  το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου δεν χρηματοδοτήθηκε. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκιδικής θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ήσσονος σημασίας και αυτό στον πρώτο σε επισκεψιμότητα τουριστών νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μεταξύ των τριών πρώτων στην Ελλάδα.

 

Η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για την εξέλιξη αυτή με επιστολή της στην υπουργό Πολιτισμού, στους βουλευτές Χαλκιδικής, στον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας και στον προϊστάμενο Εφορείας Αρχ/των Χαλκιδικής & Αγίου Όρους. 

 

"Όπως επανειλημμένως η Εταιρεία μας έχει τονίσει, θεωρούμε ότι όταν το Μουσείο του Πολύγυρου λειτουργήσει στην ολότητά του η επισκεψιμότητά του θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Θα συνεχίσουμε τις επαφές και πιέσεις μας τις αμέσως επόμενες μέρες, για να υπάρξει επανεκτίμηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να πεισθεί για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης του έργου και την λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου" επισημαίνει η Εταιρεία. 

 

Αντιπαράθεση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου

Στο μεταξύ, η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Πολυγύρου, Αστέριου Ζωγράφου στο Δημοτικό Σουμβούλιο για το θέμα πυροδότησε την αντίδραση της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου. 

 

Ο κ. Ζωγράφος σχολίασε το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε το Μουσείο Πολυγύρου στα έργα Πολιτισμού, μεμφόμενος την Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου ότι δεν λαμβάνει θέση, με τη λαϊκή έκφρασή «μούγκα από τους φίλους του Μουσείου».

 

Η Εταιρεία σχολίασε τα εξής:

"Δεν είναι στις προθέσεις μας να αντιπαρατιθέμεθα με κανέναν. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι σε αυτή την περίπτωση δημόσια να απαντήσουμε.

Η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου από την ίδρυσή της πριν δύο χρόνια μέχρι και σήμερα, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις, κόντρα σε χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης αλλά και σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, να υπηρετήσει το βασικό ιδρυτικό της στόχο που δεν είναι άλλος από το να ανοίξει επιτέλους στο σύνολό του το Μουσείο Πολυγύρου που παρέμενε κλειστό εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Είναι ο μόνος φορέας του Νομού που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά μιας υπόθεσης που αποτελούσε το πολιτιστικό και τουριστικό όνειδος του Νομού.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε μέσω χορηγιών, τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της Αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, όπου πλέον εκτίθεται από την Άνοιξη του 2019, τμήμα της σημαντικότατης Αρχαιολογικής Συλλογής Λαμπροπούλου την οποία έχουν επισκεφθεί πλήθος Σχολείων αλλά και επισκεπτών του Νομού. Σε αυτή μας την προσπάθεια είχαμε την ενεργό συμπαράσταση, του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής αλλά και την ευγενική προσφορά πλειάδας επιχειρήσεων και φορέων του Νομού, τους οποίους και δημόσια ευχαριστήσαμε και τιμήσαμε στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, ο Δήμος Πολυγύρου δια του κυρίου Δημάρχου ήταν δυστυχώς, παντελώς απών. Δεν συμμετείχε στη σύσκεψη που είχαμε προκαλέσει με την τότε υπουργό Πολιτισμού στο Μουσείο, επιδεικνύοντας ειρωνικά την «κόκκινη γραβάτα» του κ. Δημάρχου που σνόμπαρε τη διαδικασία, και στη συνέχεια δεν δέχθηκε να συνδράμει στη χρηματοδότηση της Έκθεσης της Συλλογής Λαμπροπούλου παρότι επισταμένως του ζητήθηκε από την Εταιρεία μας, που θεωρούσε και θεωρεί αδιανόητο ο Δήμος Πολυγύρου να απέχει από αυτή την προσπάθεια.

Κάποιοι άλλοι λοιπόν θα πρέπει να προβληματισθούν για την πολύχρονη "Βουβαμάρα" τους για την επαναλειτουργία του Μουσείου και όχι εμείς.

Παρά ταύτα, ελπίζουμε, το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Δημάρχου για το άνοιγμα του Μουσείου να είναι ουσιαστικό και να αποδώσει καρπούς, καθώς αυτό θα είναι προς όφελος τόσο του Πολύγυρου, όσο και όλου του Νομού της Χαλκιδικής. Σε αυτή του την προσπάθεια θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Επίσης, καλούμε την κυρία και τους κυρίους Βουλευτές του Νομού, καθώς και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη να συστρατευθούν για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού."

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα