Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κίνδυνος κατάρρευσης του ιστορικού πέτρινου γεφυριού στο Γομάτι

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα με θέμα την διάσωση του παλιού πέτρινου γεφυριού στο Γομάτι.

 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το συγκεκριμένο πέτρινο γεφύρι αποτελεί τμήμα ενός πολιτιστικού και περιβαλλοντικού συνόλου, το οποίο πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί. Παρόλο που το γεφύρι είχε υποστεί πλήγματα σε αρχιτεκτονικά του στοιχεία εδώ και δέκα χρόνια, ιδιαίτερα μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου, το μνημείο κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση.

 

Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων από το Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να διασωθεί το γεφύρι και να προχωρήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες που θα το καταστήσουν λειτουργικό. Συνολική κοινή επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ανάδειξη μιας περιοχής μοναδικού φυσικού κάλλους, στην οποία υπάρχουν αξιόλογα πολιτιστικά στοιχεία παραδοσιακής ανθρωπογενούς δραστηριότητας, που οφείλει η πολιτεία να προστατεύσει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

"Λίγο έξω από το Γομάτι της Χαλκιδικής, στο σημείο “Μυλωνάδικο” υπάρχει ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 850 χρόνια. Το γεφύρι αυτό βρίσκεται πλησίον του Ψυχρού ποταμού, ενός σημαντικού βιότοπου της Χαλκιδικής, σε περιοχή με παλαιούς σωζόμενους νερόμυλους κι εντός ενός παραδοσιακού μονοπατιού μοναδικού φυσικού κάλλους. Μετά από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σημειώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου το γεφύρι υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Ήδη από προηγούμενες πλημμύρες του 2010 είχε πληγεί σοβαρά το ανατολικό τόξο του γεφυριού και πλέον το μνημείο απειλείται με οριστική κατάρρευση. Είχε και κατά το παρελθόν επιχειρηθεί η διάσωση του γεφυριού και του μονοπατιού μέσα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως δεν κατέστη εφικτή η αναστήλωση του. Σήμερα, η εξεύρεση μίας χρηματοδοτικής λύσης για την επισκευή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, διαφορετικά ενδέχεται να καταρρεύσει οριστικά.

 

  • Επειδή το πέτρινο γεφύρι του Γοματίου αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, με ιστορική σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Χαλκιδικής.
  • Επειδή η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει με κάθε τρόπο την πολιτιστική κι αρχιτεκτονική κληρονομιά.

 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Προτίθεται να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσει άμεσα η αναστήλωση του πέτρινου γεφυριού του Γοματίου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Κυριακή Μάλαμα 

Παναγιώτης Σκουρολιάκος


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα