Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ολυμπιάδα: Ο Στ. Βαλιάνος ζήτησε αμεσότητα στη διαχείριση και επούλωση των “πληγών”

Την ικανοποίησή του για την ταχύτητα ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, με εντολή του ιδίου του Πρωθυπουργού, στο αίτημα που διατύπωσε προς συναρμόδια υπουργεία για άμεση παρέμβαση και δρομολόγηση αποκατάστασης ζημιών, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και της περιήγησης του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμο, για να αποτυπώσει τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή και να δρομολογήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

 

Στη διάρκεια της σύσκεψης και της περιήγησης που ακολούθησε ο κ. Βαλιάνος, περιέγραψε το σύνολο των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις κοινότητες του Δήμου, επισημαίνοντας -ενόψει της επικείμενης νέας κακοκαιρίας που προβλέπει η ΕΜΥ για αύριο Κυριακή- το κατεπείγον της μέγιστης δυνατής θωράκισης της Ολυμπιάδας από τον κίνδυνο νέας καταστροφής λόγω του ρέματος Μπασδέκη, αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων αντιμετώπισης ενδεχόμενου κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Χαβρία, ή ρεμάτων διερχόμενων σε οικισμούς, όπως το Γομάτι.

 

Οι Υπουργοί, Περιφερειάρχης, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Δήμαρχος και υπηρεσιακοί παράγοντες, συνεργάστηκαν για την άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου ταχείας διαχείρισης και αντιμετώπισης των κινδύνων επιδείνωσης των προβλημάτων από την επικείμενη νέα κακοκαιρία, με επείγουσες εργασίες στο ρέμα Μπασδέκη και συντονισμό συνεργείων επέμβασης και υπηρεσιών (τροχαία, πυροσβεστική, παραγόντων πολιτικής προστασίας,  κλπ), ενόψει της νέας αναμενόμενης κακοκαιρίας. Ταυτόχρονα δόθηκαν στους υπηρεσιακούς παράγοντες εντολές για άμεση συγκρότηση των επιτροπών καταγραφής ζημιών σε οικοσκευές και άμεσης απόδοσης αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους, αλλά και της εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης ζημιών στα δίκτυα υποδομών (δρόμοι, ύδρευση, κλπ) και περαιτέρω ενίσχυσης και επέκτασης των υποδομών οριστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης, όπου απαιτείται.

 

Με αφορμή τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, αλλά και την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής:

«Από τη αρχή της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής πριν 2,5 μήνες, υπογράμμισα ως ύψιστη προτεραιότητα την καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων του Δήμου για άμεση δράση σε θέματα πολιτικής προστασίας και θωράκισης των οικισμών μας, έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Θεωρώ ευτύχημα το γεγονός ότι καθ` υπέρβαση αρμοδιοτήτων μας, αλλά και με τη στήριξη της Περιφέρειας, προβήκαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε καθαρισμό των ρεμάτων του Δήμου. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, φοβάμαι πως θα μιλούσαμε σήμερα για ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές σε περισσότερους οικισμούς του Δήμου. Παράλληλα, δημοπρατήσαμε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Ιερισσού, το οποίο φυσικά αποτελεί ένα μεσομακροπρόθεσμο μέτρο, ενώ καταγράψαμε τις ανάγκες να προχωρήσουν παρεμβάσεις που έχουν καθυστερήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ολυμπιάδας. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, σε χρόνο συντομότερο απ` ότι ελπίζαμε, δικαιώνουν την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μετέχοντες στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε τον Δήμο μας σήμερα, για την άμεση ανταπόκριση, όπως και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που όπως ενημερώθηκα ενδιαφέρθηκε προσωπικά και έδωσε σχετικές οδηγίες. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να βεβαιώσω τους συμπολίτες μου, πως υπάρχει ο ύψιστος βαθμός ετοιμότητας και εγρήγορσης όλων των υπηρεσιών, ενόψει της αυριανής κακοκαιρίας, με πρώτο μέλημα την ενίσχυση της άμυνας έναντι μιας νέας υπερχείλισης του ρέματος Μπασδέκη. Από εκεί και πέρα, οι εντολές για το επόμενο στάδιο άμεσης παρέμβασης και αποκατάστασης ζημιών, ή αποζημίωσης κατοίκων, έχουν δοθεί. Είναι στο χέρι όλων μας, να αναδείξουμε την διαχείριση αυτής της κρίσης στον Δήμο Αριστοτέλη, σε πρότυπο αμεσότητας της αντίδρασης της Πολιτείας, όλων των βαθμίδων της, σε πρότυπο συντονισμού δράσης και σε πρότυπο αποτελεσματικότητας και αμεσότητας αντιμετώπισης και επούλωσης των “πληγών” από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές!»

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα