Στο πλαίσιο των ErasmusDays 2019, οι οποίες συνέπεσαν με την 4η κινητικότητα του προγράμματος “Migration biografies - Europe on the move” που οργανώνει το ΓΕΛ Ν. Μουδανιών (την εβδομάδα 7-11/10/2019) το σχολείο δημιούργησε δύο ενδιαφέρουσες δράσεις.
Η πρώτη έλαβε χώρα στο κλειστό θέατρο Ν. Μουδανιών, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές των χωρών που συμμετείχαν (Πορτογαλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα) παρουσίασαν ένα χάπενινγκ με παραδοσιακές στολές και τραγούδια της χώρας τους. Στη διάρκεια της εκδήλωσης αρχικά χόρεψαν οι μαθητές της κάθε χώρας τους παραδοσιακούς τους χορούς και μετά όλοι μαζί οι μαθητές χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών.
Η δεύτερη δράση δημιουργήθηκε από μαθήτριες του ΓΕΛ Ν. Μουδανιών. Ονομάστηκε Refugee Simulation Game και είναι ένα «παιχνίδι» ανάμειξη των παιχνιδιών: κυνήγι θησαυρού, escape room και orienteering (προσανατολισμού). Ειδικότερα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, ανακατεμένοι ανά χώρες. Οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν λειτούργησαν ως «πειραματικοί συνεργοί» (γνώριζαν τις απαντήσεις αλλά θα τις έλεγαν μόνο αν οι άλλοι μαθητές έφταναν σε αδιέξοδο). Ακόμα σε κάθε «σταθμό» υπήρχαν μαθητές μας που υποδύονταν ρόλους με βάση τις ανάγκες του παιχνιδιού (π.χ. νοσοκόμα, καθηγήτρια κ.ά.) Η κάθε ομάδα ακολούθησε διαφορετική πορεία με τελική κατάληξη όλων το ΓΕΛ Ν. Μουδανιών.
Έγινε προσπάθεια μέσα από το παιχνίδι να αναδειχτούν τα παρακάτω:
α) οι δυσκολίες που συναντούν οι πρόσφυγες στο να προσανατολιστούν στους νέους τόπους και να εντοπίσουν βασικές υποδομές π.χ. δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης κ.ά. (αυτές σχετίζονται και με το θέμα του προγράμματος μας).
β) η Ιστορία των Μουδανιών, τα οποία δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες που εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τις περιοχές που κατοικούσαν από αιώνες και
γ) τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς και επίσκεψης στην πόλη των Μουδανιών.
Ως συνέπεια, τα σημεία που επιλέχθηκαν ήταν: το άγαλμα της μητέρας και του παιδιού (πρόσφυγα) στην προβλήτα των Μουδανιών, το λιμάνι, η κεντρική εκκλησία των Μουδανιών, το ανοιχτό θέατρο, το Μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων, το κέντρο υγείας, η Παναγία Κορυφίνη κ.ά.
Η δράση θεωρήθηκε -από συμμετέχοντες και θεατές- εξαιρετικά επιτυχημένη.