Είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων
Σε απόσυρση της προκλητικής τροπολογίας που ζητούσε την αναδρομική πληρωμή υπερωριών και αποζημιώσεων κίνησης σε εκπαιδευτικούς που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία αναγκάστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη μετά από την γενικευμένη κατακραυγή.
Η ρύθμιση είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος.
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία είχε «εισπράξει» και την κατακραυγή των ΑΝΕΛ με τον κ. Δημήτρη Καμμένο να αναρτά στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «Δεν έχω λόγια να εκφράσω την διαφωνία μου για την τροπολογία της κυρίας Ιγγλέζη για τις υπερωρίες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ!».
Επίσης, οι Γιώργος Μαυρωτάς και Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι σχολίασαν: «Μπορεί επιμελώς και επανειλημμένα παρά τις συνεχείς ερωτήσεις μας από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και πρόσφατα, να «ξεχνούν» να μας απαντήσουν πόσους εκπαιδευτικούς εκτός τάξης απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, τόσο στο ίδιο το κόμμα όσο και στα πολιτικά γραφεία Υπουργών και βουλευτών. Ωστόσο δεν «ξεχνούν» να φέρνουν τροπολογία στη Βουλή για να πληρώσουν τις υπερωρίες των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα βουλευτικά τους γραφεία. Και βέβαια η τροπολογία είναι βουλευτική για να μην ξέρει κανείς πόση είναι η επιπλέον δαπάνη για το κράτος. Εύγε! Το Ποτάμι σταθερό στις αρχές και στις αξίες του θα συνεχίσει παρά τα εμπόδια του παλιού και του νέου παλαιοκομματικού κατεστημένου, να καταγγέλλει τέτοιες πρακτικές».
Η Δ/νση Π.Ε Χαλκιδικής για τα αναδρομικά
Την ώρα που η κ.Ιγγλέζη απέσυρε την τροπολογία, η Διεύθυνση Π.Ε Χαλκιδικής εξέδιδε ανακοίνωση(!) στην οποία αναφέρει τα εξής:
" Η εν λόγω τροπολογία αφορά περίπου εβδομήντα (70) εκπαιδευτικούς της Δ.Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων οι δύο (2) έχουν αποσπαστεί σε Βουλευτικά γραφεία.
Επομένως, η τροπολογία για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης αφορά στη συντριπτική της πλειοψηφία πραγματοποιηθείσες υπερωρίες προς εξυπηρέτηση του προγράμματος των σχολικών μονάδων και οδοιπορικά εκπαιδευτικών που μετακινούνται σε περισσότερες της μίας σχολικές μονάδες, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών του Νομού, και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αποζημίωση εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε Βουλευτικά Γραφεία και μελών που συμμετέχουν στα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Η καταβολή αποζημίωσης είναι καθόλα νόμιμη και πρέπει να βρεθεί τρόπος, ώστε να προσπεραστούν λάθη, παραλήψεις ή ακόμα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προς όφελος των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.
Η τροποποιητική ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Χαλκιδικής να προβεί στην εξόφληση των ανωτέρω δαπανών που εκκρεμούν από τα έτη 2014 και 2015, λόγω μη τήρησης των κείμενων διατάξεων περί ανάληψης υποχρέωσης και ανάκλησης ανάληψης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"
Tι αναφέρει σε δελτίο Τύπου το γραφείο της βουλευτού Κ. Ιγγλέζη
"Με αφορμή τη χυδαία και πέραν κάθε λογικής διαστρέβλωση της πραγματικότητας σχετικά με την προτεινόμενη τροπολογία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία τελικά αποσύρθηκε, επιβάλλεται να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Εκείνοι που κατ’ εξοχήν ηθικολογούν είναι οι πιο ανήθικοι, και εκείνοι που ακατάπαυστα δικαιολογούν είναι οι πιο άδικοι. Γι’ αυτό το λόγο απλώς παραθέτουμε τα στοιχεία, απευθυνόμενοι σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας. Η παραποιημένη εικόνα που προβάλλουν τα ΜΜΕ παρουσιάζει μια τροπολογία που αποσκοπεί σε ευνοϊκή ρύθμιση για τους αποσπασμένους σε βουλευτικά γραφεία. Είναι τουλάχιστον λυπηρό ότι δεν μπόρεσαν να διαβάσουν όλη την τροπολογία και να δουν ότι αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων για υπερωριακή απασχόληση και οδοιπορικά για το σύνολο των εργαζομένων εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, που σημειωτέων πραγματοποιήθηκαν βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Ενδεικτικά αναφέρεται για το νομό Χαλκιδικής ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά 70 εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων 2 είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία.
Η κατατεθείσα τροπολογία έγινε ύστερα από αίτημα της Α/θμιας Δ/νσης Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, η οποία ήδη από το Μάρτιο του 2016 είχε αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας τη συγκεκριμένη τροποποιητική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των δαπανών που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του 2014 και 2015 και δεν κατέστη δυνατή η εκκαθάριση τους για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο στον προϋπολογισμό της A/θμιας Δ/νσης Χαλκιδικής για το 2016 είχαν εγγραφεί τα συγκεκριμένα ποσά. Είναι οξύμωρο να διαμαρτυρόμαστε για την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, να διεκδικούμε δικαιοσύνη στο χώρο εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή να εξαπολύουμε επιθέσεις προς όποιον επιχειρεί ρυθμίσεις που εκφράζουν δίκαια αιτήματα εργαζομένων ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Από εχθές ήδη που ξεκίνησε αυτή η παράλογη επίθεση, έχει διαφανεί ότι το πρόβλημα κάποιων δεν ήταν τελικά η επίμαχη τροπολογία, αλλά το γεγονός ότι για κάποιους, έστω και για μία μερίδα εργαζομένων, θα αποκατασταθεί μια αδικία.
Προς ενημέρωση επισυνάπτεται το από 7-3-2016 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ με Αρ. Πρωτ: Φ.Ν1/1411 και Θέμα: Αίτημα για Τροποποιητική ρύθμιση πληρωμής οδοιπορικών & υπερωριακής απασχόλησης των Εκπαιδευτικών Α/θμιας. Χαλκιδικής καθώς και το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Χαλκιδικής σήμερα 9/2/2017 με τις απαραίτητες διευκρινίσεις."
halkidikinews.gr