Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στο «Λάκκο Καρατζά»

Λίγους μήνες μετά την ομόφωνη αθώωση 21 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που είχαν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών, σήμερα αθωώθηκαν μέλη του Κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για τα επεισόδια στο «Λάκκο Καρατζά».

 

Αυτή τη φορά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης που απάλλαξε ομόφωνα 25 άτομα, τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη κατηγορούμενα για συμμετοχή σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης χρυσού. Μεταξύ των περιστατικών που περιγράφονταν στο κατηγορητήριο ήταν η μαζική διαδήλωση τον Μάιο του 2013 στη θέση «Λάκκος Καρατζά» του όρους Κάκαβος, όπως επίσης μεταγενέστερες διαμαρτυρίες στην Μεγάλη Παναγιά και την Ιερισσό.

 

Το βαρύτατο κατηγορητήριο περιλάμβανε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ανάμεσα στα οποία έκρηξη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, σύσταση συμμορίας, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από τους διωκόμενους στην λεγόμενη δικογραφία του «Λάκκου Καρατζά» ήταν κατηγορούμενοι και στην πολύκροτη δίκη για τον εμπρησμό στις Σκουριές, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, δεν προέκυψε ταυτοποίηση προσώπων με συγκεκριμένες πράξεις. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικείους, φίλους και αλληλέγγυους των κατηγορουμένων που βρέθηκαν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

 

Για «δικαίωση του αυτονόητου» μίλησε μετά το πέρας της διαδικασίας ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Βασίλης Τζιμούρτος, ο οποίος, σχολιάζοντας τις διαδοχικές ομόφωνες αθωωτικές αποφάσεις, τόνισε : «Αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μορφές καταστολής πάνω στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού, ιδιαίτερα κατά των κατοίκων της Ιερισσού, με στόχο την ποινικοποίηση του αγώνα τους και τη φίμωση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση». Ο ίδιος έκανε λόγο για «φρονηματικού χαρακτήρα διώξεις, που κατέρρευσαν με εμφατικό τρόπο στις δικαστικές αίθουσες», αφήνοντας όμως «πληγές» στην τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

 

Δήλωση της υποψήφιας βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ,  Κατερίνας Ιγγλέζη 

"Σήμερα έπεσε η αυλαία και της τελευταίας μεγάλης δικαστικής περιπέτειας που αφορά το Κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αυτή του Λάκκου Καρατζά, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, με την ομόφωνη αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Η υπόθεση αφορούσε σε κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που αποδόθηκαν σε 25 διαδηλωτές, για την κινητοποίηση κατά των μεταλλείων που έλαβε χώρα στις 12/05/2013 στην τοποθεσία του Λάκκου Καρατζά στη ΒΑ Χαλκιδική.

Αποδείχτηκε περίτρανα και μέσα στη δικαστική αίθουσα, ότι οι διώξεις αυτές ήταν φρονιματικού χαρακτήρα καθώς και ότι ο κύριος σκοπός τους ήταν  να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία, να διαλύσουν το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη και σαφώς να εξυπηρετήσουν την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στήριζαν το «success story» τους στην εξόρυξη του χρυσού και στην καταστροφή της Χαλκιδικής.

Με αυτή την απόφαση νιώθουμε όλοι δικαιωμένοι. Δικαιώθηκαν όχι μόνο οι διωκόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία που υπερασπίζεται με ειρηνικό αλλά μαχητικό τρόπο τη ζωή της, την υγεία της, τον τόπο της.

Δικαιωθήκαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό των διωκόμενων. Δικαιωθήκαμε όλοι όσοι από την αρχή του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική συμμετείχαμε, στηρίξαμε και στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ακύρωση των καταστροφικών σχεδίων της El Dorado.

Ο αγώνας για τον τόπο μας συνεχίζεται μέχρι την οριστική ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης χρυσού."

 

Δήλωση της υποψήφιας βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα

"Για πολλοστή φορά, κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, σύρθηκαν στα δικαστήρια με έωλες και απίστευτα σκληρές κατηγορίες, μόνο και μόνο επειδή αγωνίστηκαν για τα αυτονόητα αγαθά της υγείας τους, της προστασίας του περιβάλλοντος και για το μέλλον των παιδιών τους.

 

Οι συμπολίτες μας απέδειξαν πως ούτε «συμμορίτες» ήταν, ούτε «εγκληματική οργάνωση» και κατηγορήθηκαν τότε άδικα από ένα σκληρό, αστυνομοκρατούμενο κράτος και μια αδίστακτη κυβέρνηση, που εκείνη την εποχή συνήθιζαν να προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, στην προσπάθεια τους να καταστείλουν το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού.

 

Σήμερα λοιπόν, η Ελληνική δικαιοσύνη έπραξε το αυτονόητο με την πανηγυρική αθώωση όλων των κατηγορουμένων. 

 

Το είπαμε και το ξαναλέμε και θα αγωνιστούμε όσες φορές χρειαστεί για να καταλάβουν όλοι επιτέλους, πως οι κοινωνικοί αγώνες δεν πρέπει να δικάζονται."

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα