Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ημερίδα για τα πνευματικά δικαιώματα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα early warning

 Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και να δώσει λύσεις σε αυτά, εστίασε σε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στον τομέα του τουρισμό, όχι μόνο στο Νομό της Χαλκιδικής αλλά και όλης της χώρας, που είναι το πρόβλημα της Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων, στο οποίο η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει φροντίσει να ξεδιαλύνει το τοπίο τόσο απέναντι στους καλλιτέχνες - δημιουργούς, όσο και στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση μουσικής.


Έτσι σε συνεργασία με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), και το Ινστιτούτο Μελετών & Ερευνών της (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαΐου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο , ενημερωτική ημερίδα που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν δύο καίρια θέματα :


1.Το πρόβλημα της Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων
2.Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EARLY WARNING EUROPE(Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ Συμβουλευτικής– Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων & 2ης Ευκαιρίας Επιχειρηματιών.

Κύριος εισηγητής στην πρώτη ενότητα της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κος Γεώργιος Καββαθάς, ενώ στην δεύτερη ενότητα ο κος Ανδρέας Δημόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης του προγράμματος Early Warning & Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Την ημερίδα προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους ομιλητές που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τον Νομό Χαλκιδικής, επισήμανε ότι η διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια ιδιαίτερα τον κόσμο της εστίασης και για το λόγο αυτό, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, καλέστηκε στην ημερίδα ο καθ’ ύλη αρμόδιος και γνώστης του θέματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ο κος Καββαθάς. .

Ο κος Γ. Καββαθάς, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο και αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για την πρόσκληση, παρουσίασε το ιστορικό των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, σκιαγράφησε την τρέχουσα κατάσταση, αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ και στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου πολλαπλών απαιτήσεων από εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων.

Το καθεστώς που επικρατεί σήμερα, όπως επισήμανε ο κος Καββαθάς, είναι η λειτουργία δύο Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων. Της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, διάδοχος κατάσταση της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης με την επωνυμία «Αυτοδιαχείριση», ενώ ισχύουν και τα συγγενικά δικαιώματα ελληνικής & ξένης μουσικής που εκπροσωπεί η «ΓΑΙΑ_GEA».

Η ΓΣΕΒΕΕ, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων στους δημιουργούς, με γνώμονα πάντα τις δυνατότητες της εκάστοτε επιχείρησης, προτείνει τη δημιουργία ενός και μόνο φορέα αρμόδιου για την είσπραξη των δικαιωμάτων.

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της κος Γ. Καββαθάς, παραμένει έμπρακτα στο πλευρό των επιχειρήσεων, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα νομικής κάλυψης όσων επιχειρήσεων εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες με τις εταιρείες είσπραξης δικαιωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του κου Καββαθά, ο κος Δημόπουλος αναφέρθηκε ότι το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο πλαίσιο του πιλοτικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE (Έγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων & Δεύτερης Ευκαιρίας Επιχειρηματιών) , προσφέρει δωρεάν, εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το πρόγραμμα παρέχει καταρχήν (α) διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης της επιχείρησης με εξειδικευμένους συμβούλους , (β) καθοδήγηση και παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχείρησης , καθώς και για την αντιμετώπιση οικονομικών δυσχερειών (εξωδικαστικός μηχανισμός, κόκκινα δάνεια κλπ) σε συνεργασία με έμπειρα στελέχη της αγοράς (σύμβουλοι επιχειρήσεων, στελέχη επιχειρήσεων, νομικοί σύμβουλοι κλπ) που παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος είναι 3 έτη και λήγει το 2021.
Υποβάλλοντας μια απλή αίτηση μπορεί ο επιχειρηματίας που βρίσκεται σε δυσχέρεια να λάβει συμβουλευτική βοήθεια για τη βελτίωση και την αναδιάρθρωση της επιχείρησής του.

Στην ημερίδα το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων της Χαλκιδικής, επιχειρηματίες από τον κλάδο της εστίασης καθώς και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Το ενδιαφέρον του κοινού αποτυπώθηκε μέσω της συμμετοχής του και των ερωτήσεων που απηύθυνε στους ομιλητές μετά το πέρας των εισηγήσεων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κος Γ. Καββαθάς αφού αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, παρέδωσε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κο Κουφίδη, αναμνηστικό για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και την ασημένια καρφίτσα πέτου με το οικόσημό της, ενώ ο κος Κουφίδης προσέφερε αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα της Χαλκιδικής στους δύο ομιλητές


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα