Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Επίσκεψη της Κατερίνας Ιγγλέζη στην Κύπρο

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος επισκέφτηκε την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα κ. Ιερείδη Μιχάλη της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας  Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA),  για τον εορτασμό για τα 25 χρόνια από την έναρξη του Διεθνούς Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα «Νεολαία και Περιβάλλον» στις 14/03/2019 στη Λευκωσία. Η Κατερίνα Ιγγλέζη, ως κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση, ύστερα από μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της περιβαλλοντικής πολιτικής, αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο επιτακτικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και φυσικά στο πόσο σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει για το περιβάλλον η νέα γενιά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η εμπλοκή ξανά της νεολαίας με το περιβαλλοντικό κίνημα και οι μαθητικές απεργίες για το κλίμα εκφράζουν ακριβώς την αίσθηση που έχουν οι νέοι ότι το μέλλον τους βρίσκεται σε κίνδυνο ενώ την ίδια ώρα οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται δείχνουν να πέφτουν στο κενό.[…]

Νομίζω ότι η νεολαία που κινητοποιείται με διάφορους τρόπους με άξονα το περιβάλλον αναζητά το δικό της ρόλο και το δικό της μέλλον σε έναν κόσμο που οι δικές μας γενιές έχουν διαμορφώσει. Η κινητοποίηση των νέων είτε έχει τη μορφή της απεργίας, ή τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ή την ενεργοποίηση μέσω περιβαλλοντικών οργανώσεων, ή τη συμμετοχή σε διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων αποτελεί με σαφήνεια, κατά τη γνώμη μου, την κραυγή των νέων που δε λέει τίποτα άλλο από το «σταματήστε να μιλάτε εσείς για εμάς, κάντε πράξη όσα λέτε και για όσα δεσμεύεστε και αφήστε μας να διαμορφώσουμε εμείς το δικό μας μέλλον».

Η νεολαία ζητά κυβερνήσεις περιβαλλοντικά ευαίσθητες, που θα παίρνουν μέτρα με γνώμονα την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και θα τα εφαρμόζουν, ενώ παράλληλα διεκδικεί το κόστος αυτών των πολιτικών να μην το επωμίζεται ξανά η κοινωνία μέσα από την φορολόγηση, ακόμα κι αν αυτή χαρακτηρίζεται ως πράσινη».

 

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε συνέντευξη στους μαθητές, στην οποία αναδείχθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η αγωνία των μαθητών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση. Η συνάντηση της κ. Ιγγλέζη με την Επίτροπο επικεντρώθηκε σε περιβαλλοντικά θέματα καθώς και στο έργο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

Η κ. Ιγγλέζη κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αδάμο Αδάμου και τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις σε περιβαλλοντικά θέματα αλλά κυρίως για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής καθώς και τις ενέργειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της.

 

Επιπλέον κατά τη συνάντηση της  με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλο συζητήθηκαν θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου.

 

Τέλος φιλοξενήθηκε στο ΡΙΚ Ραδιόφωνο για μια εκπομπή εφ’ όλης της ύλης αλλά με κεντρικό θέμα το περιβάλλον.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα