Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ανάδειξη του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου Χαλκιδικής ως τοπικό προϊόν και η προοπτική πιστοποίησής του

 Στην περαιτέρω ανάδειξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Χαλκιδικής στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και η δημιουργία ενός νέου Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), στοχεύει μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα "AgriTrade Net", η πρώτη παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2019, από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εμπορίου - Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ).



Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής κος Κουφίδης Ιωάννης, παίρνοντας πρώτος το λόγο και καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού που κάλυπταν την εκδήλωση, ευχαρίστησε τον κο Φιλιππίδη για την επιλογή προϊόντος από τον νομό μας προκειμένου να πιστοποιηθεί και τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης του επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , ο οποίος ηγείται της σύμπραξης του εν λόγω Ευρωπαϊκού Έργου που εντάσσεται στην ευρύτερη κοινοτική πρωτοβουλία BLACK SEA και έχει ως αντικείμενο την διαμόρφωση βιώσιμων δικτύων εμπορίας αγροτικών προϊόντων.



Ο κος Κουφίδης τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κο Φιλιππίδη για μια γενική παρουσίαση του έργου. Ο κος Φιλιππίδης διευκρίνησε το λόγο που επέλεξαν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χαλκιδικής και όχι κάποιο άλλο αγροτικό προϊόν από άλλο νομό. Όπως επισήμανε ο κος Φιλιππίδης «στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, βασική συμβατική υποχρέωση αποτελεί η επιλογή ενός αγροτικού προϊόντος, το οποίο θα εκπροσωπεί την χώρα μας σε ένα δίκτυο χωρών που συναπαρτίζεται από την Ουκρανία, την Τουρκία, την Μολδαβία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, και το οποίο θα κινηθεί σε μια πορεία πιστοποίησης με γεωγραφικό προσδιορισμό.


Επιλογή μας υπήρξε, μετά από πολύ προσεκτική σχετική μελέτη, να δουλέψουμε πάνω στην προοπτική πιστοποίησης του Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου Χαλκιδικής, έχοντας πλήρη γνώση των δυσχερειών που συνεπάγεται ή μικρή σχετικά παραγωγή του, σε συνάρτηση πάντα με τον όγκο των καρπών της ελιάς της ευρύτερης περιοχής, που κατά το 80% περίπου προορίζεται για βρώσιμη.


Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έχοντας επίγνωση του ρόλου του στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση αφενός γιατί θεωρεί ότι είναι χρέος μας ή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλες τις περιοχές που εδρεύουν Ε.Σ μέλη της Ομοσπονδίας μας και αφετέρου γιατί πιστεύει ακράδαντα στην τεχνική βοήθεια, όποτε και αν χρειαστεί, που μπορούν αυτοί να μας παράσχουν με σκοπό την ενίσχυση δράσεων που αναλαμβάνονται προς όφελος της περιοχής τους» .

Για τεχνικά θέματα του προγράμματος, ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στην κα Τσαλταμπάση Λίνα, Δ/ντρια της εταιρίας Συμβούλων επιχειρήσεων OECON, που είναι η τεχνική σύμβουλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Το παρών στη συνάντηση έδωσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου Χαλκιδικής καθώς και πρόεδροι εμπορικών συλλόγων και σωματείων που είναι μέλη του ΟΕΠΕΚΑΜΘ.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα