Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο δήμος Πολυγύρου δίνει "μάχη" με το χιονιά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε όλο το Δήμο Πολυγύρου δημιουργώντας προβλήματα και δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων και των πεζών. Παρά τις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, χιονοπτώσεις με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, όλος ο μηχανισμός του Δήμου, μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της κακοκαιρίας απομακρύνοντας το χιόνι και κάνοντας συνεχείς ρίψεις άλατος. Το έργο το συνεργείων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο μιας και η κακοκαιρία «χτύπησε» όχι μόνο το ορεινό κομμάτι του Δήμου, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά και την παραλιακή ζώνη δημιουργώντας ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, σε έναν από τους μεγαλύτερους πανελλαδικά σε έκταση δήμους.

 

Στους δρόμους αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο οδικό δίκτυο ευθύνης του Δήμου: αποχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες και βοηθητικά οχήματα, φουξ και jcb. Στον Πολύγυρο επιχειρούν με αυτεπιστασία 1 φουξ, μία αλατιέρα και ένα γκρέιντερ, δύο μηχανήματα στον Ταξιάρχη, 1 στα Βράσταμα. Στις Καλύβες επιχειρεί ένα φουξ, στην Ορμύλια ένα γκρέιντερ, 1 jcb και ένα τρακτέρ, στη Γαλάτιστα 1 γκρέιντερ, 1 jcb και 2 φορτηγάκια και στη Δ.Ε. Ζερβοχωρίων 1 jcb και 2 αλατιέρες και μάλιστα σε διπλές βάρδιες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί 100 τόνοι αλατιού δίνοντας καταρχάς έμφαση στα κεντρικά οδικά δίκτυα όλων των οικιστικών συνόλων ενώ τις επόμενες ώρες θα πέσουν άλλοι 100, η προμήθεια των οποίων ολοκληρώθηκε. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι όταν οι θερμοκρασίες, όπως αυτές των προηγούμενων ημερών, είναι πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, η ρίψη άλατος δεν μπορεί να δώσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Αλάτι, εκ νέου, έχει φτάσει από τον Πολύγυρο και στις 3 Δημοτικές Ενότητες, όπως επίσης στον Ταξιάρχη και στα Βράσταμα ενώ οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται αλάτι από τις αποθήκες του Δήμου, στον Πολύγυρο απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο, ώστε να το χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες των σπιτιών τους.

 

Ρίψεις άλατος γίνονται και στον πεζόδρομο και τα πεζοδρόμια αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή, μιας και το αλάτι καταστρέφει τη συνδεσμολογία τους. Τα προβλήματα είναι πιο έντονα στους στενούς δρόμους και τα σοκάκια των οικισμών, καθώς προτεραιότητα δίνεται στους κεντρικούς δρόμους, που διατηρούνται ανοιχτοί και δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, και στο νοσοκομείο, με σκοπό την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων σε περιστατικά που χρήζουν ιατρικής κάλυψης.

 

Οι μετακινήσεις ωστόσο πρέπει να γίνονται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων μιας και το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δρόμοι που καθαρίζονται γεμίζουν και πάλι με χιόνι. Οι πολίτες καλούνται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους και φροντίζοντας ώστε τα οχήματα να είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, να έχουν επάρκεια καυσίμου, ακολουθώντας σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες της Τροχαίας.

 

Τα σχολεία παραμένουν για τρίτη ημέρα κλειστά ενώ και αύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 δεν θα λειτουργήσει καμία σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί σταθμοί και το Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου.

 

Δυσκολίες αντιμετωπίζονται και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να κινηθούν το ίδιο γρήγορα και αποτελεσματικά, και για αυτό ο Δήμος Πολυγύρου καλεί τους πολίτες να μην αφήνουν έξω από κάδους απορρίμματα. Επιπλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις στάχτες και τα κάρβουνα από σόμπες ή τζάκια, που αν είναι αναμμένα υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στους κάδους, που απορρίπτονται.

 

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει ότι είναι σε εικοσιτετράωρη λειτουργία ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 για όσους πολίτες αντιμετωπίσουν προβλήματα σε οποιαδήποτε περιοχή.

Τέλος, παρόλο που η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής δεν είναι να απαντά σε κανένα σχόλιο, που κάποιοι από την άνεση του καναπέ τους φροντίζουν να διοχετεύουν και να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να έχουν την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο δήμο μας, από το Πλατανοχώρι και την Αγία Αναστασία ως την Ορμύλια και από τον Βάβδο και τη Γαλάτιστα ως τα Βράσταμα και το Κελλί, και λειτουργούν εκ των πραγμάτων με υποκειμενικές εκτιμήσεις, που φτάνουν στα όρια της κακοπροαίρετης κριτικής, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η προτεραιότητά μας είναι να μην αποκλειστούν τα χωριά και οι οικισμοί μας, ενώ σε καμία περίπτωση και με κανέναν μηχανισμό δεν θα βάλουμε σε προτεραιότητα τα μικρά σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών, ιδιαίτερα στο μεγάλο αστικό περιβάλλον του Πολυγύρου.

 

Μέχρι στιγμής ο στόχος μας έχει επιτευχθεί και κανένα τοπικό διαμέρισμα δεν είναι αποκλεισμένο, όπως βλέπουμε στα πανελλαδικά ΜΜΕ να συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, που πλήττονται το ίδιο. Όλοι όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι καιρικές αυτές συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και η αντιμετώπισή τους από την πλευρά του Δήμου Πολυγύρου γίνεται με μεγάλη προσπάθεια και φιλότιμο.

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα