Το μεγάλο έργο του φράγματος Χαβρία ανακοίνωσαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χ. Σπίρτζης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας και τόνισαν οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η Α΄ Φάση του έργου που έχει προϋπολογισμό 140 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει περιλαμβάνει το φράγμα, τα διυλιστήρια και δίκτυο 67 χιλιομέτρων, θα εκτελεσθεί με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, «το κριτήριο είναι να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης για το κόστος του νερού ούτε με ένα λεπτό του ευρώ». Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Οικονομίας θα αποπληρώνουν σε βάθος χρόνου το πραγματικό κόστος για την υλοποίηση του έργου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο μεταξύ, έχουν δεσμευτεί 30 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη τριών συμβούλων, τεχνικού, οικονομικού και νομικού, ενώ όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, η πρόσληψή τους αναμένεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Οι σύμβουλοι θα ετοιμάσουν το μοντέλο για όλη την υλοποίηση του έργου» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι στη συνέχεια το θέμα θα έρθει στη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία θα δώσει την έγκρισή της, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Για κοινωνικές υποδομές έκανε λόγο ο κ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνικές υποδομές, το νερό, δεν είναι απλά κοινωνικό αγαθό, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, είναι καθήκον λοιπόν της Πολιτείας να κάνει τις απαραίτητες υποδομές για να εξασφαλίσει την ύδρευση της περιοχής».
Σε δύο φάσεις το έργο του Φράγματος
Παρουσιάζοντας αναλυτικά το έργο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε ότι η πρώτη φάση περιλαμβάνει το φράγμα και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και η δεύτερη την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και τα δίκτυα.
«Συνολικά η δυναμικότητα του φράγματος θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι λύνει το πρόβλημα του πρώτου και του δεύτερου ποδιού και της κεντρικής Χαλκιδικής σε ύδρευση και άρδευση. Η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού θα είναι σε πρώτη φάση 55.000 κυβικά μέτρα την ημέρα και θα περιλαμβάνονται και 67 χλμ δίκτυο.
Στη δεύτερη φάση, που θα είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων διύλησης νερού και επεξεργασίας θα έχουμε 165.000 κυβικά μέτρα την ημέρα και πρόσθετα 42 χλμ δεξαμενές και αντλιοστάσια. Το σύνολο του δικτύου θα είναι 164 χιλιόμετρα στα δύο πόδια της Χαλκιδικής» εξήγησε ο κ.Σπίρτζης. Ο προϋπολογισμός της Β Φάσης ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως την επέκταση των αγωγών.
Ο κ. Κοτσώνης παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου λέγοντας ότι το φράγμα θα έχει ωφέλιμο όγκο 33 εκ. κυβικά. Από αυτά, θα δίνονται ετησίως 13 εκ. κυβικά για ύδρευση, 9 εκ. κυβικά για άρδευση στην πεδιάδα της Ορμύλιας και 6 εκ. κυβικά ως οικολογική παροχή, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η μορφή που έχει η περιοχή. Το φράγμα που θα δημιουργηθεί θα είναι χωμάτινο, ενώ για την κατασκευή του θα εργαστούν πολλοί άνθρωποι από την περιοχή.
Οι υπουργοί και ο κ. Κοτσώνης, τόνισαν στους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν ελεγχθεί επανειλημμένως και πρόσθεσαν ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα απόβλητα των αγροτικών καλλιεργειών (ελαιουργεία) αλλά και η μεταλλευτική δραστηριότητα. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι και οι Δήμοι θα πρέπει να ελέγχουν αυστηρά τις επιχειρήσεις, στα όριά τους, για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Οι δήμαρχοι ζήτησαν και το φράγμα στα Πετρένια
Οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι για την πλήρη κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα πρέπει αφ’ ενός να γίνει και ένα δεύτερο φράγμα στην περιοχή ‘Πετρένια’ ( σ.σ. Γομάτι) αλλά και να επεκταθεί, κατά τη Β Φάση, το δίκτυο μέχρι την περιοχή της Καλλικράτειας, καθώς η αυθαίρετη δόμηση μαζί με τον δεκαπλασιασμό του πληθυσμού στην περίοδο του καλοκαιριού, προξενούν τεράστιες ελλείψεις.
Σημειώνεται ότι το φράγμα στα Πετρένια, για το οποίο αντιδρούν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, είναι έργο ώριμο μελετητικά, ύψους προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ , επιπλέον του κόστους των απαλλοτριώσεων. Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν πιθανώς επιβαρύνσεις στην ποιότητα του νερού, λόγω των μεταλλείων στην περιοχή, κάτι όμως που κατηγορηματικά απέκλεισε ο γενικής διευθυντής του Υπουργείου.
Mάλιστα ο κ. Κοτσώνης είπε για το μικρότερο φράγμα στα ‘Πετρένια’, ότι είναι υπερώριμο μελετητικά και αν, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προχωρήσει, θα λυθούν οι ανάγκες υδροδότησης των παραλίων της προ του Άθω περιοχής αλλά και η υδροδότηση της Αμμουλιανής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, όντας Χαλκιδικιώτης, τόνισε ότι τo φράγμα του Χαβρία είναι ζωτικής σημασίας για τη Χαλκιδική, είναι «το θέμα για τη Χαλκιδική», η οποία διαφορετικά δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται» .
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η βουλευτές Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη και Γιώργος Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος καιο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστ.Ζωγράφος, ο δήμαρχος Ν.Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης και ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Νίκος Χριστοδούλου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ και grtimes.gr