Άνοιγμα στην Ιρλανδία κάνει ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής με μια νέα αεροπορική σύνδεση που ξεκινά την άνοιξη, ενώ σταθερά πρώτη αγορά για τη Χαλκιδική παραμένει η Γερμανία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στην 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, "δεύτερη εθνικότητα για την Χαλκιδική είναι οι Βρετανοί - οι οποίοι παρουσιάζονται "συγκρατημένοι" ως προς τις προκρατήσεις λόγω του Brexit - και ακολουθούν η Ολλανδία και το Βέλγιο σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό που έρχεται με αεροπλάνο".
Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, ο κ. Τάσιος, ανέφερε, ότι "φέτος ήταν πρώτη χώρα η Ρουμανία και ακολουθούν οι τουρίστες που προέρχονται από Σερβία, Βουλγαρία και Σκόπια". Τόνισε, επίσης, πως αρχίζει να ανακάμπτει η αγορά της Ουκρανίας, ενώ "οι Ιταλοί παραμένουν σταθερή αξία τόσο σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, όσο και τις αεροπορικές αφίξεις".
Η μέχρι στιγμής εικόνα για την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική είναι καλή και φαίνεται ότι θα είναι εξίσου ικανοποιητική με πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Στόχος του ΤΟΧ για το 2019 είναι να υλοποιηθούν δέκα από τις συνολικά 25 περιπατητικές διαδρομές που έχουν προγραμματιστεί για τη δημιουργία των ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών διαδρομών στη Χαλκιδική.
Σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, ένας ακόμη στόχος για τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής είναι να αξιοποιηθεί ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και να γίνουν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για τα έργα που είναι σε εξέλιξη μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, σημειώνοντας ότι το οδικό κύκλωμα που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι περίπου 1.150 χλμ. εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. "Τον Ιούνιο ξεκίνησαν τα έργα διαγράμμισης προϋπολογισμού πάνω από 1εκ ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου στις αρχές του χρόνου. Στο σύνολό του ο προϋπολογισμός του έργου συντήρησης του οδικού κυκλώματος, με κοπή χόρτων, διαγραμμίσεις αλλαγή στηθαίων, ηλεκτροφωτισμό κτλ, ανέρχεται στα 12 εκ ευρώ. Αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2019”, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι "επιπλέον, θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο έργο στο φανάρι της Νικήτης, προϋπολογισμού 8,5 εκ.ευρώ".
Έξι στους δέκα τουρίστες στη Χαλκιδική ξαναήρθαν για διακοπές
Έξι στους δέκα τουρίστες στη Χαλκιδική έχουν ξαναεπισκεφθεί την περιοχή, ενώ φαίνεται πως τα ποσοστά των Ρώσων Τουριστών παρουσιάζουν μείωση. Την ίδια ώρα στη Ρόδο οι λεγόμενοι repeaters (επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες) ανέρχονται σε ποσοστό 29%. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία έρευνας για τη Χαλκιδική και την Ρόδο που έγινε από το κολέγιο "Ανατόλια" και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 34ης Philoxenia. Όπως ανέφερε ο Νίκος Χουρβουλιάδης, διευθυντής του Business school του ACT, μέχρι στιγμής στο δείγμα της Χαλκιδικής εμφανίζονται σε ποσοστά 10% Γερμανοί, 21% Άγγλοι, 5% Ρώσοι και από το υπόλοιπο 59% είναι οι διάφορες εθνικότητες εκ των οποίων το 40% είναι Βαλκάνιοι. Από τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται η μείωση των Ρώσων τουριστών. Στη Ρόδο, αντίστοιχα, το 29% είναι Γερμανοί, το 22% είναι Άγγλοι, το 9% από τη Ρωσία, το 3% από Γαλλία και το 37% από διάφορες χώρες. Κατά μέσο όρο τόσο στη Ρόδο όσο και στη Χαλκιδική οι τουρίστες μένουν το ίδιο χρονικό διάστημα, που είναι περίπου 10 μέρες.
Στη Ρόδο, το 40% των τουριστών επιλέγουν ημιδιατροφή, ενώ το 24% επιλέγουν πλήρη διατροφή, ή all inclusive προγράμματα. Την ίδια ώρα στη Χαλκιδική πλήρη διατροφή, ή all inclusive προγράμματα, επιλέγει μόνο το 6% των τουριστών, καθώς οι περισσότεροι επιλέγουν ημιδιατροφή, που σε ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80%.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο κ.Χουρβουλιάδης, ότι στη Ρόδο ο "all inclusive τουρίστας" ξοδεύει εκτός πακέτου τα μισά από αυτόν που έχει επιλέξει μόνο πρωινό.
Να σημειωθεί, ότι η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, καθώς αφορούν πάνω από το 50% του δείγματος, όπως είπε ο κ.Χουρβουλιάδης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, σε δείγμα περίπου 3000 ατόμων και στη Χαλκιδική, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, σε δείγμα 1500 ατόμων.
ΑΠΕ_ΜΠΕ