Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σιθωνία -Ισχυρές δυνάμεις μένουν στην περιοχή

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία που ξέσπασε την Πέμπτη το πρωί κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους.

Από το πρωί έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η περίμετρος της φωτιάς και να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις, κάτι που επιτεύχθηκε με τη συμβολή των εναέριων μέσων, δύο καναντέρ και δύο ελικοπτέρων. Πυροσβέστες, εθελοντές των εθελοντικών ομάδων "Δραγουτνέλι", της Βάσης Ετοιμότητας ΟΦΚΑΘ Σάρτης, της ΟΠΕΑΝ και εκσκαπτικά μηχανήματα με τους χειριστές τους υπερέβαλαν εαυτόν για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

 

"Απόψε είμαστε σε επιφυλακή με 60 οχήματα και 200 πυροσβέστες. Έχουμε κάποια σημεία που μας ανησυχούν διότι έχουμε αναζωπυρώσεις. Εκεί παρεμβαίνουμε αμέσως Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα" ανέφερε στο halkidikinews.gr ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος, Μανώλης Τσολάκης. 

 

Το τελευταίο καναντέρ αποχώρησε από την φωτιά στις 18.30. Πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν για δεύτερο βράδυ στη Σάρτη. Ο επαρχιακός δρόμος Βουρβουρού - Συκιάς παραμένει κλειστός προκειμένου να διευκολύνεται η μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η περίμετρος της φωτιάς ανέρχεται στα 10.000 στρέμματα, ενώ αυτά που έχουν καεί υπολογίζονται στα 7.000 στρέμματα. 

 

Σάρτη και Συκιά κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

 

Απάντησε σήμερα στο αίτημα του Δήμου Σιθωνίας ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης και κήρυξε τη Δημοτική Κοινότητα Συκιάς και την Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 25-10-2018 στις παραπάνω περιοχές.

 

 

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση καμμένων περιοχών 

 

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ζήτησε ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές, από την πρόσφατη δασική πυρκαγιά, του Δήμου Σιθωνίας (Δημοτική Κοινότητα Συκέας και την Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης).

 

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα αναμένεται να παραληφθούν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων κλίμακας 1:15000 για την πληγείσα περιοχή σε μορφή γεωαναφερμένων, στα οποία θα αποτυπώνεται η πληγείσα έκταση, καθώς και διανυσματικά δεδομένα (vector) με την περίμετρο της πληγείσας έκτασης.

 

Τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και οι δορυφορικές εικόνες, στις όποιες θα αποτυπώνεται η περίμετρος της πληγείσας έκτασης θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των ανωτέρω περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς επαγόμενους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά την εκδήλωση των εν λόγω πυρκαγιών (κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων κ.τ.λ.).

 

Διευκρινίζεται ότι το Copernicus/Emergency Management Service - Mapping αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνευ οικονομικής επιβάρυνσης διάθεση χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικά φαινόμενα.

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα