Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Παράνομα «ξενοδοχεία» και «rooms to let» ...στοιχίζουν στον τουρισμό

Στη Χαλκιδική υπολογίζεται ότι για κάθε 400.000 Βαλκάνιους, που καταφθάνουν σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα, θα υπάρξουν άλλες 100.000 αφίξεις περίπου, σε παράνομα.

 

Αυτή τη διαπίστωση κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισημαίνει ότι τουριστικά γραφεία μικρής δυναμικής από γειτονικές χώρες ενοικιάζουν κτίσματα, όπως διώροφες οικοδομές με  απλή σύμβαση αστικής μίσθωσης και στη συνέχεια τα διαθέτουν για διαμονή σε τουρίστες από τις χώρες τους χωρίς να έχουν καμία άδεια.

 

 

Πάντως επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, παρότι ο αριθμός των καταλυμάτων που μετατρέπονται εν μία νυκτί σε παράνομα «ξενοδοχεία» και «rooms to let» είναι μεγάλος. Το φαινόμενο της παραξενοδοχίας -μαζί με τις μισθώσεις μέσω AirBnB- στοιχίζει στα νόμιμα καταλύματα την απώλεια χιλιάδων διανυκτερεύσεων και σημαντικών εσόδων κάθε χρόνο. 

 

 

6.000 κλίνες ...εκτός φορολογίας

 

«Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στον Δήμο Ν.Προποντίδας, σε περιοχές όπως τα Φλογητά, τα Νέα Πλάγια και η Ηράκλεια» επισημαίνει ο κ. Τάσιος, που έχει επίσης τις ιδιότητες του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του πρώτου αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).  

 

«Συνολικά», λέει, «παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τα ακίνητα που διατίθενται (στο νομό) στο πλαίσιο της παραξενοδοχίας υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 6.000. Από αυτά, όσα διατίθενται μέσω AirBnB εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 4.500, συν άλλα 1.500, που εντάσσονται στην απόλυτη παραξενοδοχία. Με απλά λόγια, υπάρχουν περίπου 6.000 κλίνες συνολικά, οι οποίες βρίσκονται ουσιαστικά εκτός φορολογίας», με αποτέλεσμα τη σημαντική διαφυγή εσόδων για τους ξενοδόχους -στις μονάδες μικρότερων κατηγοριών- και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων (σ.σ. αυτή τη στιγμή στον νομό υπάρχουν συνολικά περίπου 55.000 νόμιμες ξενοδοχειακές κλίνες, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν μέχρι το 2020 άλλες 1.500, στο πλαίσιο επενδύσεων συνολικού ύψους 250 εκατ., οι οποίες όμως αφορούν ξενοδοχεία ανώτερων κατηγοριών).

 

Εν αναμονή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

 

Το τοπίο θα μπορούσε να «νοικοκυρέψει» κάπως, κατά τον ίδιο, το άνοιγμα του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής (πλατφόρμες τύπου Airbnb). «Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2016, βελτιώθηκε τον Μάιο του 2017, αλλά η εφαρμογή για το μητρώο δεν έχει ακόμη ανοίξει» παρατηρεί. 

 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Με την ενεργοποίησή της, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα