Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Μειωμένη έως και 60% η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς

Στη Χαλκιδική περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες.

Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.

 

Μια καλή χρονιά στο νομό, από την οποία προκύπτει το 50% - 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, κατά τις οποίες ξεπέρασε ακόμη και τους 140.000 τόνους...

 

Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και το halkidikinews.gr παρουσίασε σχετικό ρεπορτάζ στις αρχές Αυφούστου. 

Όπως ανέφερε στο  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, αναμένεται μείωση στη φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς και τις τιμές να μην αποκλείεται να πιάσουν τα επίπεδα του 2013, οπότε και υπερέβαιναν, κατά πολύ, το 1 ευρώ/κιλό.

 

Επίσης ανέφερε ότι "η περσινή παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε τα δέντρα να βγάλουν νέα μάτια και βλαστάρια, με αποτέλεσμα η παραγωγή φέτος να υπολογίζεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, αυτό είναι καλό για τις τιμές, αλλά όχι και ιδανικό. Το καλύτερο θα ήταν μια μέση κατάσταση".

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα